SIGURNI U DOGOVOR SA ĐUKANOVIĆEM

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. listopada 2012. - 19:38
Autor: 

Čelnici Bošnjačke stranke, HGI i Force Rafet Husović, Marija Vučinović i Nazif Cungu sinoć su u Tivtu potpisali zajedničku platformu te tri stranke za pregovore sa koalicijom „Evropska Crna Gora-Milo Đukanović" o formiranju nove parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.
Sastanak čelnika triju stranaka manjinksih naroda održan je iza zatvorenih vrata, a novinarima učesnici nisu htjeli saopštiti ni detalje o sadržaju platforme koju su sinoć ovjerili potpisima.

„Dogovoreni principi su pretočeni u Platformu koja će biti upućena koaliciji „Evropska Crna Gora". Na bazi te platforme će se pregovarati i razgovarati oko formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti u Crnoj Gori."- kazao je novinarima portparol BS Suljo Mustafić.
"Platforma sadrži dosta važnjih principa koji se tiču sistemskih riješavanja problema unapredjenja položaja i statusa manjinskih naroda u Crnoj Gori, ekonomskog, socijalnog i svakog drugog, i naravno, ubrzavanja evroatlantskih integracija." – kazao je Mustafić. Odgovarajući na pitanje hoće li platforma manjinskih stranaka biti ista i u slučaju da se pregovori o formiranju nove vlasti eventualno pokrenu i sa drugim političkim akterima, mimo koalicije DPS-SDP, Mustafić je odgovorio da su u BS, HGI i Forci "optimisti da će pregovori sa koalicijom "Evropska CG" biti brzo i uspješno okončani i da će se vrlo brzo formirati parlamentarna većina i u narednom koraku i nova izvršna vlast".
"Učešće manjinskih partija koje su subjekti ove plaforme u novoj izvršnoj vlasti definisaće se kroz dalju razradu." – zakljuio je Mustafić.
Prema nezvaničnim saznanjima, neki od ključnih principa platforme BS, HGI i Force su dalja demokratizacija Crne Gore, decentralizacija, ravnomjerniji regionalni razvoj i nastavak euro-atlanstkih integracija, kao i poboljšanje statusa manjinskih naroda u Crnoj Gori.
Siniša Luković
Audio: Portparol BS Suljo Mustafic