Južnokorejska tragedija

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. travnja 2014. - 12:12
Autor: 

Ronioci su u nedjelju ujutro izvukli dvadesetak tijela iz olupine južnokorejskog trajekta koji je potonuo prije četiri dana sa 476 osoba na brodu dok je uhićeni kapetan opravdao u subotu svoju odluku da odgodi evakuaciju putnika. Trenutni podaci o tragediji govore o 50 mrtvih a 252 osobe još uvijek se smatra nestalima, većinom srednjoškolaca. Ronioci su izvukli prva tri tijela iz trajekta nakon što su razbili prozor jedne putničke kabine nešto prije ponoći po lokalnom vremenu. Više od desetak drugih izvučeno je u sljedećim satima. Ta su tri tijela nosila prsluke za spašavanje, rekao je dužnosnik, ističući da su dvije žrtve bile muškarci ali da spol treće osobe zasad još nije utvrđen. Spasilačke ekipe predviđaju nastavak zarona cijele noći oko broda koji je potonuo u srijedu ujutro u vodama ispred južne obale Koreje, po dužnosniku obalne straže.

Kapetan je potvrdio da nije bio za komandama broda. Ondje je bila 55-godišnja osoba iz posade pod nadimkom "Jo", pod zapovjedništvom trećeg oficira, mlade žene koja nikad nije plovila u tom teškom području.

U nedjelju ujutro gotovo 200 osoba, bliskih žrtvama i nestalima, nastavilo je prosvjedni marš od Jinda, otoka blizu mjesta nesreće, do ureda predsjednika u Seulu, dug 420 km, no policija ih je spriječila te je izbio kratki sukob. Kapetan je pokušao objasniti razlog svoje fatalne odluke da odgodi evakuaciju nakon što se brod zaustavio od udara. Putnici na brodu dobili su naredbu da se ne miču sa sjedala više od 40 minuta. Kad se brod počeo naginjati na stranu bilo je prekasno. "U tom trenutku brodovi za spašavanje još nisu stigli. Nije bilo ni ribarskih brodova ili drugih plovila za pomoć", kazao je on. "Struje su bile jake a voda vrlo hladna u tom području", dodao je on. "Mislio sam da će voda odnijeti putnike a i da će biti problema ako se evakuiraju u neredu".