Kako možete kupiti kuću na Siciliji za 1 euro?!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 19. kolovoza 2014. - 11:44
Autor: 

Ako imate 1 euro, možete kupiti kuću na živopisnoj Siciliji. 

Ako imate 20 eura, onda možete da pazarite 20 kuća i to ne bilo kakvih - to su prelijepe starinske kućice okružene prelijepom prirodom!

Kuće se nalaze oko 120 kilometara jugoistočno od Palerma, prijestonice Sicilije, nedaleko od planinskog pojasa Madonije.

Iz ovih napuštenih kuća imat ćete pogled pravo na Etnu (koja već nedjeljama štuca i svako malo izbacuje dim i pepeo, što mora da je prelijep prizor).

Vlasnici su napustili te kuće 20-ih godina prošlog stoljeća, kada su emigrirali iz Italije. Kao svjedoci povijesti na kućicama stoje pločice iz 18. stoljeća, a u kuhinjama su i dalje šporeti na drva.

Pored ovih 20 koje se prodaju za po jedan euro, na prodaju je još oko 300 kuća. One su malo skuplje, koštaju od 5.000 do 15.000 eura.

Kuće su stavljene na prodaju u okviru incijative koju je pokrenulo selo da bi zaustavilo višedecenijsku bijelu kugu i obnovilo privredu.

Kupci moraju u opštini da polože kaparu od 5.000 eura kao jemstvo da će renovirati kuću u roku od tri godine, na šta će, kako se procjenjuje, u prosjeku potrošiti oko 20.000 eura (ako treba i krov da se popravi, cijena je veća).

Sve u svemu - oni koji imaju dovoljno para u slamarici ili u banci, a pritom i vole Siciliju, imaju sada jedinstvenu priliku.