Koprivničke uskrsne pisanice na putu za Kotor, Pariz, Rigu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. travnja 2014. - 13:20
Autor: 

Koprivničke "Pisanice od srca", tradicionalni uskrsni projekt Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, krenule su put po Europi, gdje će u idućim tjednima krasiti brojne trgove i tako promicati kulturu i tradiciju Podravine te njeno naivno slikarstvo.

"Pisanice od srca" će put Kotora, Pariza te Rige, ovogodišnje europske prijestolnice kulture.

Uskrsne pisanice od pleksiglasa, visoke nešto više od dva metra, i ove su godine s podravskim i uskrsnim motivima oslikali brojni naivni umjetnici. Koprivnički su trg uljepšavale od 21. ožujka do danas.

"Pisanice od srca" posljednjih godina krasile su mnoge europske države, od Španjolske, Austrije, Češke, Bosne i Hercegovine, Francuske i drugih, te čak i preko Atlatnika (New York) gdje su privukle mnoge posjetitelje i izazvale veliko oduševljenje. Prije dvije godine jedna je bila poklonjena i bivšem papi Benediktu XVI.

Svojevrsni oproštaj od deset velikih pisanica Koprivničanci su upriličili prošlu subotu na tradicionalnoj humanitarnoj akciji Vuzmena košarica. U tom petogodišnjem projektu sudjelovalo je čak 16 vrtićkih skupina. Djeca su izrađivala pisanice na tradicionalne načine, dok su ih građani mogli kupiti i tako pomoći Humanitarnoj zakladi "Naš mali kutak raja" iz Komatnice.