"Muzej - trgovina soli Solane Nin" otvoren u središtu Zagreba

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. ožujka 2014. - 13:08
Autor: 

"Muzej - trgovina soli Solane Nin" otvoren je danas u središtu Zagreba sa željom da se Zagrepčanima i turistima približi Nin i proizvodi od soli iz te hrvatske solane koja datira još iz doba starih Rimljana.

U Solani Nin i dalje njegujemo prirodno i tradicionalno dobivanje soli iz naših bazena i polja, izjavio je novinarima direktor i vlasnik Solane Nin Damir Oštrić.

Posjetitelji "Muzeja - trgovine soli Solane Nin" u Gajevoj ulici mogu vidjeti kako se sol proizvodila nekada, s raznim alatima od prije 100 godina. Mogu vidjeti, primjerice, stare vagone koje su, rekao je Oštrić, većinom gurale žene.

Također su izloženi proizvodi koji se mogu napraviti sa solju, primjerice, mirisne soli s etiričnim uljima iz ninskoga kraja, kozmetiku od soli poput paste za zube, cvijet soli koji je poznat kao kavijar među solima, čokoladu sa solju, praline s raznim okusima i cvijetom soli, maslinovo ulje i sl.

Solana datira još iz doba starih Rimljana i prostire se na površini od 55 hektara u laguni grada Nina. Ninska sol, bogatog okusa i jedinstvene nutritivne vrijednosti, proizvodi se na tradicionalan i prirodan način, gdje je ljudska ruka nezamjenjiv alat.

Čist okoliš, veliki broj sunčanih sati, pogodan vjetar, izuzetan geografski položaj i iznimna biološka raznolikost osiguravaju toj soli autentičnost i kvalitetu svjetskih razmjera, rečeno je na otvorenju.