''National Geographic - Hrvatska iz zraka''

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. srpnja 2014. - 11:19
Autor: 

„National Geographic - Hrvatska iz zraka", izložba i fotomonografija Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, premijerno su predstavljeni u Zagrebu od 4. do 26. lipnja i srušili su sve rekorde posjećenosti izložbi u Meštrovićevom paviljonu – domu HDLU.
Nakon Zagreba izložba je krenula na turneju po Hrvatskoj, a prva postaja na trogodišnjem putu je upravo Dubrovnik.

Za razliku od Zagreba gdje je izložba bila postavljena u galeriji, putujuća izložba biti će postavljena po najatraktivnijim javnim prostorima hrvatskih gradova – rivama, trgovima, parkovima – kako bi snažnu poruku o nevjerojatnoj raznolikosti ljepote hrvatske kulturne i prirodne baštine, poslala što većem broju posjetitelja. To je i prva energetski samoodrživa izložba koja na taj način putuje Hrvatskom. Naime svaki od 30 postamenata s fotografijama na sebi ima solarne ploče koje preko dana skupljaju energiju da bi po noći fotografije bile rasvijetljene.

Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od šest dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above" ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.

Zbog nedovršenih radova na Lazaretima, gdje je izvorno dogovorena lokacija za održavanje izložbe, dubrovačka publika će moći izložbu pogledati na Šetalištu Kralja Zvonimira u Lapadu, od 1. do 13. srpnja. Nakon Dubrovnika, izložba putuje u Split, Hvar, Zadar, Rijeku, Varaždin i Osijek, a u naredne dvije godine posjetiti će i druge veće gradove u Hrvatskoj.

Pokrovitelji izložbe u Dubrovniku su Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika te su gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić otvorili izložbu u utorak 1. srpnja u 18h ispred hotela Kompas.