Obilježen Dan rođenja bana Jelačića i blagdan hrvatske zajednice u Republici Srbiji

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. listopada 2014. - 9:38
Autor: 

U četvrtak, 16. listopada 2014. u Petrovaradinu i Novom Sadu , Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočila je proslavi  Dana rođenja bana Josipa Jelačića i blagdanu hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Pozdravljajući okupljene, predstojnica Krstičević se zahvalila Hrvatskom nacionalnom vijeću i Hrvatsko kulturno prosvjetnom društvu Jelačić - organizatorima proslave-  na svemu što čine u očuvanju hrvatske kulturne baštine, hrvatskog jezika i tradicije. 

Naglasila je da Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske  kontinuirano prati i podupire brojne kulturne, prosvjetne, sportske i druge aktivnosti hrvatskih društava na području Republike Srbije.  „U protekle dvije godine financirali smo skoro 80 različitih programa i projekata.  Snažna smo potpora i u pitanjima koja su od strateškog značaja za našu manjinu u Srbiji - od potpore izdavanju udžbenika za nastavu na  hrvatskom jeziku do potpore za kupnju drugog dijela kuće u Subotici za smještaj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata a u kojoj je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća. Osigurali smo i održavanje seminara  koji će predstavnicima hrvatske manjinske zajednice dati uvid u mehanizme zastupanja svojih prava kroz pristupne pregovore i stjecanje uvida u zakonodavni okvir EU u području manjinskih prava“.

Predstojnica Krstičević je okupljenima poručila da će Vlada Republike Hrvatske i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastavit biti još snažniji partner  u ostvarivanju svih njihovih zacrtanih ciljeva te rješavanju otvorenih pitanja koje narušavaju položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Svečanost obilježavanja jednog od četiri blagdana hrvatske zajednice započela je u petrovaradinskoj crkvi sv. Jurja i krsnoj župi Josipa Jelačića gdje je služena sv. Misa za domovinu.  U kulturno-umjetničkom dijelu programa, koji se nastavio u Novom Sadu,  među ostalima, u recitatorskom nastupu predstavila se Subotičanka Nevena Mlinko, mješoviti zbor «Jelačić» te tamburaši ove udruge predvođeni Stevanom Mošom.

U petak, 17. listopada 2014., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se vodstvom Hrvatsko kulturno prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina.

Petar Pifat, predsjednik HKPD Jelačić predstavio je brojne aktivnosti društva. Istaknuo je da u sklopu društva djeluje pjevački zbor, orkestar, povijesno-istraživačka, sportska i dramska sekcija koje ostvaruju značajne uspjehe i rezultate i na međunarodnim razinama.

Predstojnica Krstičević je pohvalila djelovanje i napore društva u  očuvanja kulturnoga identiteta petrovaradinskih Hrvata te se zahvalila svim članovima društva. „Usitinu je dojmljivo vidjeti s koliko ljubavi čuvate i njegujete hrvatsku kulturnu baštinu, hrvatski jezik i tradiciju te na taj način jačate veze sa Republikom Hrvatskom“ – rekla je predstojnica Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo i o modalitetima unapređenja suradnje kroz konkretne projekte.