Otvoren 7. Festival mediteranskog filma Split

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. lipnja 2014. - 11:48
Autor: 

Prikazivanjem filma "U potrazi za mađioničarem" kojeg je publici osobno predstavio glavni glumac Makram Khoury, koji je za ulogu u tom filmu nagrađen godišnjom nagradom Izraelske filmske akademije, večeras je u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu otvoren 7. Festival mediteranskog filma Split (FMFS).

Makram Khoury je publiku kratko pozdravio i rekao da mu je drago što je u tako predivnom gradu kao što je Split, te napomenuo da se istovremeno projekcija filma "U potrazi za mađioničarem" održava na svjetskom festivalu na Havajima.

Festival je otvorio splitski dogradonačelnik Goran Kovačević koji je tom prilikom u ime grada zahvalio organizatorima, te njihovom ustrajnom radu i entuzijazmu.

"Puna kina garancija su svima da će Festival iz godine u godinu rasti, a grad Split će mu u tome biti podrška", rekao je Kovačević.

Tijekom festivala bit će prikazan ukupno 81 film iz 30 zemalja te devet regionalnih i pet hrvatskih premijera u dugometražnom programu. Festival se odvija na tri lokacije i to u ljetnom kinu Bačvice i Kinoteci Zlatna vrata gdje će biti domaći program, a u Galeriji umjetnina "Galum" međunarodni. Uz to će se održavati tribine, predavanja i razgovori s gostima.

Ravnatelj FMFS-a Alen Munitić naglasio je kako se festival radi zbog publike, te da su organizatori sretni što su i ove godine rasprodali kino.

"Večeras smo prvi put otvorili svoje novo kino Mediteran u galeriji umjetnina koje ima istovremeno projekcije, a prema informacijama koje sam dobio i tamo je sve puno. Festival je prerastao granice Splita jer kroz naš drugi projekt Kino Mediteran otvorili smo zatvorena kina u 20 gradova i mjesta diljem obale te pokrenuli tri cjelogodišnji kina u Hvaru, Jelsi i na Lastovu", kazao je Munitić.

U programu "Ješke" prikazat će se dva filma Igora Šeregija i to "Priča o Mari iz Velog Varoša" i "Poklon predsjednika Nixona". Na programu je i "Autofokus" Borisa Poljaka, "Zujanje" Dinka Božanića, "Pragovi" Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića "Kutija" i "Muški film", potom dokumentarac "Škverski kipar" o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčeviću te naposljetku "Ljubi bližnjega svoga" Darovana Tušeka.

Poslijepodnevni vikend program rezerviran je za najmlađe, koji će imati priliku pratiti program "mali meDITEran", na kojemu će među ostalim biti prikazana premijera filma o festivalu trube u Guči "Rock the Trumpet".

FMFS se održava od 6. do 14. lipnja.