Pametna samoodrživa studentska kuća

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. srpnja 2014. - 13:13
Autor: 

Pametna samoodrživa montažna kuća "Koncept Membrain", kojom su hrvatski studenti oduševili posjetitelje nedavnog natjecanja Solar Decahtlon Europe 2014. u perivoju dvorca Versailles, sredinom kolovoza bit će izložena na sajmu inovacija GreenOn u Zadru, a trajnu će lokaciju dobiti u znanstveno-učilišnom kampusu na zagrebačkom Borongaju.

Sveučilište u Zagrebu podsjeća da je Koncept Membrain dosad najveći studentski projekt i prvi s kojim su hrvatski sveučilištarci sudjelovali na tom prestižnom međunarodnom natjecanju.

Nakon uspješne izgradnje energetski neovisne, samoodržive, visokotehnološke montažne kuće uslijedila je dvotjedna izložba na kojoj su se zainteresirani mogli upoznati sa sustavima koje su studenti sami projektirali, programirali te doveli do konačnog proizvoda. Cilj projekta Koncept Membrain bio je izgraditi kuću koja je prilagodljiva različitim geografskim uvjetima života u Hrvatskoj uz maksimalnu iskoristivost energije iz prirode, ističu na Sveučilištu.

"Dvogodišnji rad sedamdesetak studenata s trinaest različitih fakulteta rezultirao je povezivanjem akademske zajednice i gospodarstva, educiranjem javnosti o obnovljivim izvorima energije, napretkom mladih stručnjaka i intelektualaca u interdisciplinarnoj sredini, promicanjem Republike Hrvatske kao zemlje znanja na svjetskoj pozornici. Naši studenti jedini su tim koji je u potpunosti sam projektirao i gradio kuću bez profesionalne pomoći. Unatoč gospodarskoj situaciji, uspjeli smo prikupiti više od četiri milijuna kuna donacija u materijalnom i financijskom obliku kako bismo projekt priveli kraju", ističu voditelj projekta Hrvoje Nikola Vučemil i menadžer Stipe Dubravca.

Izložba Solar Decahtlon Europe 2014. u Versaillesu je trajala od 28. lipnja do 14. srpnja, a svoje su kuće na njoj izlagala 22 tima iz svih krajeva svijeta.