Počeo Festival Susreta hrvatske katoličke mladeži

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. travnja 2014. - 10:22
Autor: 

Festival Susreta hrvatske katoličke mladeži započeo je večeras euharistijskim slavljem i izlaganjem moći bl. Ivana Pavla II. u dubrovačkoj katedrali.

Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a svojom pjesmom uveličao je Biskupijski zbor mladih.

U atriju palače Sponza biskup Uzinić otvorio je večeras izložbu „Papa u Dubrovniku“, a zatim predvodio molitvu za branitelje grada Dubrovnika i domovine Hrvatske.

Šestodnevni bogat i raznovrsan duhovni, kulturno-zabavni program Festivala prethodi samom Susretu hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja ove godine uz sudjelovanje 35.000 mladih hodočasnika.

Sutra će od 13 sati sve crkve, crkvice i kapele u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika otvoriti vrata posjetiteljima u dijelu programa nazvanim 'U crkve pozvani'. To je iznimna prigoda za posjet 27 sakralnih objekata, a među njima su i mnogi koje se otvaraju samo jednom godišnje.

Sutra će se u 20 sati održati glazbeni program „Zvuci slobode“ u Saloči od zrcala Narodne knjižnice, a u srijedu u Kinu Sloboda projekcija filmskog stvaralaštva „Slobodni kadar“, dok će u četvrtak na Stradunu biti održane dramske radionice o mnogim poznatim osobama iz bogate dubrovačke povijesti.

U petak, uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži održat će se klanjanje u dubrovačkoj katedrali.

Subotnji dio Festivala, na kojem će sudjelovati mladi hodočasnici, bit će najbogatiji i najraznolikiji. Službeno otvorenje Susreta održat će se u 11,50 sati na Stradunu. Tijekom cijelog jutra i ranog popodneva na 17 različitih lokacija unutar gradskih zidina i u neposrednoj blizini održavat će se različiti programi, od molitve u pojedinim crkvama, različitih igrokaza i dramskih ostvarenja, projekcija filmova, koncerata popularne kršćanske glazbe, ali i one alternativne. U 14,30 sati mladi će iz katedrale iznijeti križ koji su mladi preuzeli u Sisku te u velikoj procesiji krenuti do Gruža, gdje će u 17 sati početi svečano misno slavlje koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Susret hrvatske katoličke mladeži jest nacionalni susret mladih katolika koji se održava svake druge godine, a prvi je put održan 10. lipnja 1996. u Splitu. Sljedeći susret održan je 2000. u Rijeci, a zatim svake druge godine u Osijeku, Šibeniku, Puli, Varaždinu, Zadru i Sisku. Na dosadašnjim susretima sudjelovalo je od 5000 do 30.000 mladih.