Potraga na području gdje su registrirani signali kakve odašilje crna kutija

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. travnja 2014. - 13:03
Autor: 

Kineski i australski brodovi koji tragaju za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa registrirali su signale u različitim dijelovima širokog područja Indijskog oceana koje se pretražuje i pokušavaju potvrditi radi li se o signalima crnih kutija nestalog zrakoplova, prenose svjetske novinske agencije koje izvještavaju da su se zrakoplovi i brodovi koji sudjeluju u međunarodnoj potrazi uputili u nedjelju na područje gdje je kineski brod dvaput čuo signale koji bi mogli potjecati iz crnih kutija nestalog zrakoplova.

Australske vlasti u nedjelju su objavile da je kineski patrolni brod Haixun 01 u dva navrata u 24 sata zabilježio signale u vodama zapadno od Pertha u blizini područja za koje se vjeruje da je mjesto pada zrakoplova na letu MH370 8. ožujka. Australski brod HMAS Ocean Shield izvijestio je pak da je zabilježio signal 300 nautičkih milja dalje.

Umirovljeni zapovjednik zračnih snaga Angus Houston, čelnik australske agencije koja koordinira operaciju, rekao je na konferenciji za medije u Perthu da je signal kojega je dvaput registrirao Haixun 01 "važan i ohrabrujući trag", ali da se ne može sa sigurnosti reći da je to signal iz nestalog zrakoplova.

Kina je priopćila da je njihov brod ponovno registrirao signal u trajanju od 90 sekundi unutar 24 sata otkad je prvi put registriran, kazao je Houston.

Britanski mornarički brod HMS Echo plovi prema području na kojem je zabilježen signal kako bi dalje istražio.

Na putu su do toga područja i australski zrakoplovi, rekao je Houston novinarima. Brod australske mornarice Ocean Shield također će se uputiti prema području gdje su registrirani signali.

Oba broda, HMS Echo i Ocean Shield, imaju tehnologiju koja može otkriti podvodne signale koje emitiraju crne kutije. Crne kutije odašilju signal oko mjesec dana, a zrakoplov je nestao 8. ožujka, tako da je ostalo malo vremena za njihov pronalazak. One bilježe komunikaciju u pilotskoj kabini i podatke o letu.

"Radimo u vrlo velikom oceanu i unutar vrlo velikog područja potrage i dosad smo imali vrlo malo tragova za sužavanje područja pretrage", rekao je Houston.

"Uvjeravam vas da ćemo istražiti svaki vjerodostojan trag koji dobijemo."

Dvanaestak vojnih zrakoplova i 13 brodova već pretražuje tri područja oko 2.000 kilometara sjeverozapadno od australskog grada Pertha.

Boeing 777 izgubio je komunikaciju i nestao je s civilnog radara tijekom leta iz Kuala Lumpura za Peking 8. ožujka.