Rekordan broj filmova na jubilarnom SFF-u

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. kolovoza 2014. - 11:10
Autor: 

Sarajevo Film Festival (SFF), najvažnija filmska smotra u regiji, u petak će biti otvorena po dvadeseti put i publici će ponuditi rekordan broj filmova iz 60 država.

Od 15. do 23. kolovoza u Sarajevu će biti prikazano čak 247 filmova u okviru devetnaest različitih programskih cjelina.

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra je istaknuo kako festival ni po sredstvima kojima raspolaže niti po infrastrukturi možda nije najveći u regiji no svojom je kvalitetom ipak nadmašio sve druge slične manifestacije u okruženju.

"Program je, kao i svake godine, kreiran sa željom da ispuni očekivanja i publike i profesionalaca. To nam je imperativ i uvijek s ponosom govorimo da je kvaliteta programa ono što je zapravo SFF", kazao je Purivatra lokalnim medijima.

Organizatorima ove godine neće uspjeti otvoriti festival premijerom nekog bosanskohercegovačkog filma jer ga jednostavno nije bilo. Stoga su odlučili na otvaranju prikazati film "Pasja ljubav" redatelja Alajendra Gonzaleza Inarritua. Taj se meksički filmski klasik slavom ovjenčao još 2000. godine kada je u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom, a u Sarajevu će ponovo biti prikazan zato što će u glavni grad Bosne i Hrecegovine kao počasni gost festivala stići glavni glumac Gabriel Garcia Bernal.

Prije zatvaranja, kada će biti upriličena projekcija novog filma Woodyja Allena "Čarolija na mjesečini", posjetitelji SFF-a imat će priliku pogledati cijeli niz kvalitetnih novijih filmova, uključujući "Otok ljubavi" u hrvatsko-bosanskohercegovačko-njemačko-švicarskoj koprodukciji i režiji Jasmile Žbanić.

Tako će, među ostalim, biti prikazani i kineski "Crni ugljen, tanak led" kojega je režirao Yi'nan Dao, argentinske "Divlje priče" Damiana Szifrona, te norveški "Redoslijed nestanka".

Najprestižniji natjecateljski program u kategoriji igranog filma otvorio je prostor za devet ostvarenja iz šire regije, a među njima će biti i "Cure - život druge" Andree Štake u hrvatsko-švicarsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji koji će u Sarajevu imati i svoju međunarodnu premijeru.

Za nagradu Srce Sarajeva koju će dodijeliti žiri pod predsjedanjem mađarskog redatelja Bele Tarra natjecat će se još filmovi "Ja sam Beso" i "Nevjeste" iz Gruzije, turski filmovi "Pjesma moje majke" i "Janje", "Blast" iz Grčke, austrijski "Macondo", mađarski film "Zemlja oluja", a po prvi puta u najtecateljskom programu SFF-a je i kosovska kinematografija s ostvarenjem "Tri prozora i vješanje".

Hrvatsko ostvarenje "Manjača" redatelja Tina Žanića natjecat će se za nagradu najboljeg u kategoriji kratkog filma.

U natjecanju za najbolji dokumentarni film iz Hrvatske u Sarajevo stižu "Djeca tranzicije" redatelja Matije Vukšića, "Goli" u režiji Tihe Gudac, "Mitch - dnevnik jednog šizofreničara" Damira Čučića i Mišel Škorić, a u programu je i "Ljubavna odiseja" redateljice Tatjane Božić koja je nastala u hrvatko-nizozemskoj koprodukciji.

Izvan konkurencije bit će prikazan i hrvatsko-srpski film "Moj zanat" redatelja Mladena Matičevića, posvećen djelu Arsena Dedića.

U okviru posebnih programa u Sarajevu će tijekom SFF-a gostovati i splitski Festival mediteranskog filma te Zagreb film festival koji će publici ponuditi izbor najkvalitetnijih filmova nastalih uglavnom 2013. godine.