Sandra Perković lovi rekordno, treće europsko zlato

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 11. kolovoza 2014. - 13:01
Autor: 

Od utorka do nedjelje (12. do 17. kolovoza) Zurich je domaćin 22. Europskog prvenstva u atletici.
Na legendarnom stadionu Letzigrund, gdje su kroz povijest tradicionalnog atletskog mitinga Weltklasse često rušeni svjetski rekordi, oko 1400 atletičarki i atletičara iz 50 europskih država borit će se za odličja.
Među njima će se naći i 23 hrvatskih predstavnika, 14 atletičarki i 9 atletičara. Oni će se natjecati u četiri trkačke (100 m prepone, 400 m, 400 m prepone, maraton) i pet tehničkih disciplina (kugla, disk, koplje, dalj, vis), a Hrvatska će na ovom prvenstvu biti zastupljena i s tri štafete (4 x 100 m - žene, 4x 400 m - žene i muškarci).
Hrvatske atletičarke i atletičari samostalno nastupaju na europskim prvenstvima od 1994. u Helsinkiju, gdje je Križevčanin Branko Zorko osvojio brončanu medalju u utrci na 1500 metara. Od tada su se odličjima još okitili današnji direktor Hrvatskog atletskog saveza Siniša Ergotić, koji je 2002. godine u Munchenu osvojio srebro u skoku u dalj, te Blanka Vlašić i Sandra Perković, koje su osvajale naslove europskih prvakinja u skoku u vis i bacanju diska.
Vlašić i Perković će i u Zurichu biti najveće hrvatske uzdanice za odličja. Unatoč ozljedi desne Ahilove tetive, Blanka će pokušati ponoviti 2010. godinu, kad se u Barceloni okitila zlatnom medaljom. Vlašić je jedna od tri skakačice koja je u ovoj sezoni preskočila dva metra. Kako u Zurichu zbog ozljede neće biti Ruskinje Ane Čičerove, Blankine najveće konkurentice za naslov bit će Ruskinja Marija Kučina (2.00 m), Španjolka Ruth Beitia (1.99 m) i Poljakinja Justyna Kasprzycka (1.99 m).
No, kad su hrvatske visašice u pitanju, Vlašić u Zurichu neće biti usamljena na zaletištu. Među kandidatkinjama za mjesto na postolju je i Ana Šimić koja je u životnoj formi. Ove sezone iza sebe ima pobjedu na mitingu Dijamantne lige u Šangaju te prvo mjesto na mitingu u Pekingu s osobnim rekordom od 1.98 m. Bude li na toj razini i u Zürichu, Šimić se u nedjelju, kad je na rasporedu finale skoka u vis, može uključiti u borbu za odličja.
U subotu, dan prije visašica, za odličja će se boriti bacačice diska. Već četiri godine tom disciplinom, ne samo na europskoj već i na svjetskoj razini, vlada Sandra Perković. Aktualna je olimpijska pobjednica, svjetska i dvostruka europska prvakinja, a samo je još mali korak dijeli od treće uzastopne pobjede u Dijamantnoj ligi.
Kolika je Sandrina nadmoć možda će najbolje posvjedočiti pogled na ovogodišnju ljestvicu najboljih svjetskih rezultata. Prva četiri hica su Sandrino djelo, a disk je najdalje bacila u Šangaju, gdje je sa 70.52 m postavila novi hrvatski rekord.
Ne dogodi li se na Letzigrundu senzacija, Perković će u Zurichu uloviti treći uzastopni naslov europske prvakinje, čime bi postala prva diskašica u povijesti kojoj je to pošlo za rukom. Istina, treba uzeti u obzir da su njezine prethodnice imale priliku naslove osvajati tek svake četiri godine, jer se europska prvenstva tek od 2010. godine održavaju u dvogodišnjem ritmu.
Hrvatska rekorderka u maratonu Lisa Christina Nemec (rođ. Stublić) upravo je u Zurichu 2013. dotrčala do svog najboljeg maratonskog ostvarenja. Uspije li u subotu ponoviti tadašnje pobjedničko vrijeme od 2 sata, 25 minuta i 44 sekunde, najbrže koje je ikad istrčala ijedna hrvatska atletičarka, zasigurno će biti u borbi za odličja.
Od ostalih nastupa hrvatskih atletičarki valja istaknuti 19-godišnjicu bacačicu koplja Saru Kolak, brončanu s ovogodišnjeg Svjetskog juniorskog prvenstva. Kolak će u akciji biti već prvog dana natjecanja, a uspije li u kvalifikacijama biti na razini svog državnog rekorda (57.79 m), izborila bi mjesto u finalu s obzirom na to da je kvalifikacijska norma 57.50 m.
Prvog dana EP-a u akciji će biti i najjači hrvatski aduti u konkurenciji atletičara: bacači kugle Stipe Žunić i Marin Premeru te bacač diska Roland Robert Varga. Žunić je ove godine već bacio kuglu 20.60 m, što je za pola metra dalje od norme za finale. Premeru u 2014. godini još nije prebacio 20 metara, ali je Letzigrund pravo mjesto da pokuša baciti na razini najboljeg rezultata u karijeri (20.59) i tako izbori mjesto u finalu koje je također na programu u utorak. Šteta je što među bacačima neće biti ozlijeđenog Nedžada Mulabegovića koji je prije mjesec dana u Varaždinu bacio osobni rekord (20.67 m).
Na bacalištu će se u utorak naći i diskaši. Iz konkurencije je, nažalost, otpao Martin Marić, prvo zbog ozljede, a potom mu je otkriven i pozitivan dopinški nalaz, koji je slovio kao jedan od ozbiljnih kandidata za odličja. Tako je Roland Varga ostao usamljen. Ove je sezone bacio disk do 63.43 m, a norma za finale je na 64 m. Ovaj je 37-godišnji veteran u karijeri već prebacio i 67 metara, pa možda u sebi nosi barem još jedan hitac dovoljan za finale Europskog prvenstva.