Sarajevo: Otvoreni Međunarodni dani turizma

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. svibnja 2014. - 10:37
Autor: 

Očekivanja organizatora ove godine su veća nego prije – U posljednje dvije godine zabilježen porast turista iz Turske u BiH od čak 50 posto

U Sarajevu je jučer otvorena smotra Međunarodni dani turizma „Sarajevo 2014“. Očekivanja organizatora ove godine su veća nego prije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo i FBiH koja je jedan od organizatora sajma, za AA je govorio Zahid Bešević. Prema njegovim riječima, sarajevski sajam Međunarodni dani turizma u bivšoj Jugoslaviji bio je najjača smotra ove vrste za promicanje turizma.

“Sada svake godine napredujemo, a ove godine je organizacija na najvišem nivou”, kazao je Bešić dodajući da je ova manifestacija prvenstveno namijenjena za promidžbu ljetnog turizma.

Na sajmu su štandovi zemalja iz regije poput Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, kao i iz Turske, Bahreina i Italije.

Ataše za kulturu ispred ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cengiz Aydin kazao je kako je BiH za Tursku veoma važna zemlja, između ostalog, i zbog kulturoloških veza. On je kazao da su sajmovi poput ovog najbolja prilika za predstavljanje Turske građanima BiH.

“Nastojimo poboljšati saradnju Turske i BiH na polju turizma. Proteklih godina smo bilježili povećavanje bh. turista u Turskoj tako da je evidentan podatak da je prošle godine iz BiH u Tursku došlo više od 70 hiljada turista”, kazao je Cengiz Aydin, te dodao kako se nada da će ove godine taj broj dostići 90 hiljada.

Također, kazao je da je u posljednje dvije godine zabilježen porast turista iz Turske u BiH od čak 50 posto.

“Nakon zemalja bivše Jugoslavije, najviše turista u BiH dolazi iz Turske”, naglasio je Cengiz.

Pored Ureda za kulturu pri ambasadi Republike Turske, na sajmu učestvuje i renomirana turska avio kompanija „Turkish Airlines“.

Sajam će za posjetioce biti otvoren do 11. svibnja u periodu od 10 do 19 sati.