Šibenik središte mediteranske gastronomije

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. svibnja 2014. - 11:09
Autor: 

Šibenik će postati središte mediteranske gastronomije, jer će se u tom gradu od 29. svibnja do 1. lipnja održati 1. međunarodna manifestacija "Taste the Mediterranean-Okusi Mediteran!", koja će putem znanstvenog skupa i niza popratnih događanja predstaviti i promovirati hrvatsku mediteransku prehranu.

Mediteranska je prehrana nedavno uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Upravo je to i povod za organiziranje takve jedne manifestacije, ističe direktorica manifestacije Ingrid Badurina Danielsson iz tvrtke-organizatora Laniva, ocjenjujući da je to veliko UNESCO-ovo priznanje prošlo gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža velike mogućnosti da se svijetu dodatno predstavi kao jedinstvena gastronomska mediteranska destinacija.

Program manifestacije sastavljen je u dva dijela, od međunarodnog znanstvenog skupa s radionicama u šibenskom Hotelu Ivan u sklopu Solaris Beach Resorta (30. i 31. svibnja), te festivala Okusi Mediterana koji će se sva četiri dana održavati u staroj jezgri Šibenika.

Među brojnim hrvatskim i svjetskim predavačima na znanstvenom skupu očekuje se i Grkinja Antonia Trichopoulou, za koju se kaže da je stvorila pojam mediteranske prehrane, dok će poznata hrvatska nutricionistica Darija Vranešić-Bender govoriti o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.

Posebna tema na skupu bit će i "Važnost mediteranske prehrane za razvoj i brendiranje turističke destinacije" o kojoj će govoriti predstavnici klastera turističkih agencija specijaliziranih za gastronomiju i enologiju, Ministarstva turizma i konzultantskih kuća.

U sklopu te manifestacije pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO Hrvoje Marušić predstavit će sudjelovanje Hrvatske na EXPO u Milanu 2015. (otvara se 1. svibnja 2015. i traje šest mjeseci) čija je glavna tema "Prehrana planeta, energija života" (Feeding the planet, Energy for life). Tema hrvatskog nastupa bit će "Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti" s čime će se Hrvatska predstaviti kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održiv razvoj.

Organizatori i sponzori konferencije "Taste the Mediterranean" smatraju da će skup u Šibeniku pomoći u stvaranju imidža Hrvatske kao zemlje koja nudi pravu esenciju Mediterana, od hrane i načina života do očuvanih prirodnih ljepota. Najavljuju i zanimljiv program za široku publiku tih dana u Šibeniku, uključujući i 'mediteransku tržnicu' kao prodajnu izložbu proizvoda, prvi Cro-wine festival pod zvijezdama te kulinarski show velikih mediteranskih chefova.