Skupina s Facebooka želi u Europski parlament

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 25. travnja 2014. - 11:26
Autor: 

Slovenska skupina "Služba iz snova", organizirana preko društvene mreže Facebook, predala je u četvrtak potrebnih 3.000 potpisa koji joj omogućuju da na izborima za osam slovenskih zastupnika Europskog parlamenta 25. svibnja istakne svoju kandidatsku listu, čime želi pokazati da je mimo stranaka moguća "neposredna demokracija u interesu javnosti" te osigurati nekom od "običnih ljudi posao iz snova".

Skupina se formirala u siječnju, a sedam svojih kandidata na listi odredili su ždrijebanjem, među onima koji su im se prijavili preko obrasca na internetu.

"Kandidate ćemo javno predstaviti idući tjedan, a u promidžbu smo do sada uložili samo 100 eura. Želimo dokazati da se političku kampanju može provesti i s minimalnim sredstvima, što predstavlja dio ovog društveno-političkog eksperimenta", rekao je predstavnik skupine Dare Troha.

Grupa na svojoj internet stranici navodi da je cilj njihove akcije izabrati između "običnih ljudi" koji se nikad nisu bavili politikom najmanje jednog europarlamentarca i tako mu osigurati "službu iz snova", s obzirom na plaće eurozastupnika, ali i dokazati da se bez stranaka može provoditi "neposredna demokracija u interesu javnosti" te birati zastupnike na "najpošteniji i transparentan način".

"Mi smo državljani Europske zajednice koji su uvjereni da ravnopravnost znači i jednake mogućnosti u zastupanju u Europskom parlamentu. Ako smo svi ravnopravni, onda baš svatko zaslužuje da postane član Europskog parlamenta", navodi skupina objašnjavajući zašto je za sastavljanje kandidatske liste odabrala ždrijebanje među prijavljenima.

Računa se da bi za dobivanje svog eurozastupnika trebali najmanje 50.000 glasova.