Split gradi vezove za kruzere

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. svibnja 2014. - 13:48
Autor: 

U splitskoj Lučkoj upravi danas je potpisan sporazum o izvođenju radova na proširenju i obnovi putničkih vezova na vanjskoj strani lukobrana u Gradskoj luci vrijedan 23,3 milijuna eura.

Radovi će, kako je rečeno, početi u roku mjesec dana, a predviđeni rok njihova trajanja je 790 dana.

Projekt obuhvaća izgradnju dva veza za prihvat brodova (duljine do 270 i 320 metara), dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 28 metara te manipulativne površine, spojni priključak te priveznih sadržaja i pomoći pri navigaciji.

Ovaj će projekt biti financiran vlastitim sredstvima splitske Lučke uprave, sredstvima državnog proračuna te kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Ovo je najveća investicija u povijesti Luke Split", rekao je ravnatelj splitske Lučke uprave Milan Blaževski. Ovim će se projektom, ističe, rasteretiti međunarodni promet u splitskoj Gradskoj luci.

Ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako će nakon završetka ovog projekta u Splitu biti moguće prihvaćanje najvećih kruzera s više od 4.000 putnika.

"Kruzerski turizam raste, a Split je na mapi kruzerskog turizma te je ovaj projekat bio neophodan", kazao je ministar.

Projekt će, zajedno s projektom dogradnje vezova 26 i 27 u Gradskoj luci koji su financirani vlastitim sredstvima Lučke uprave Split, kao i budućim novim terminalom na lukobranu činiti jedinstvenu cjelinu međunarodnog graničnog prijelaza u kojem bi bili smješteni svi sadržaji potrebni za odvijanje međunarodnog prometa sukladno schengenskim zahtjevima.

Naime, na izgradnju dva vanjska veza nadovezat će se gradnja putničkog terminala na lukobranu. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije o budućim sadržajima terminala koji će, osim komercijalnih sadržaja, imati prostore za novi shengenski granični prijelaz koji mora zadovoljavati standarde EU.

Očekuje se da će se nakon završetka gradnje vanjskih vezova značajno povećati broj putnika na kružnim putovanjima u splitskoj luci, kojih je sada oko 200 tisuća godišnje.

Po podacima Lučke uprave, tijekom prošle godine kroz splitsku Gradsku luku proputovalo je gotovo 4,5 milijuna putnika, što je u odnosu na 2012. godinu porast od 4 posto.