Srednjoškolci predstavljaju svoje filmove u Karlovcu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. lipnja 2014. - 11:06
Autor: 

Na obali rijeke Kupe, u pristaništu veslačkog kluba, otvoreni su u utorak navečer '19. Filmska revija mladeži' i '7. Four River Film Festival' na kojem će svoja djela predstaviti srednjoškolski autori iz Hrvatske i inozemstva.

Ovogodišnji vizualni identitet posvećen je svjetlu jer, kako je na svečanosti otvorenja rekla Marija Ratković – Vidaković iz Kino kluba Karlovac, "Karlovac neće dopustiti da filmski talent ostane u mraku“. Budući da je žuto zaštitna boja manifestacije, osmišljen je i žuti tepih, domišljatost stremljenja ka crvenom tepihu, čim stvari sazriju, kako ističu organizatori.

Tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica uvjerena je da Revija i Festival postaju ozbiljan brend pa je kroz koju godinu moguća i selekcija azijskog ili anglosaksonskog filma, jer "Four River Film Festival" iz godine u godinu raste, a s njime i "Revija".

"Sigurna sam da Karlovac i Karlovčani, kao domaćini, unatrag nekoliko godina nisu bili svjesni da se ovdje stvara svjetski prepoznatljiv festival", rekla je Robić-Škarica.

Ove je godine na festival prijavljeno 365 filmova iz tridesetak zemalja, a kroz selekciju je prošlo 80 najboljih koji će se prikazivati u okviru natjecateljskog programa. Najboljima će biti dodijeljene nagrade a najvažnija - Grand Prix - ujedinjuje Reviju i Festival, ističe se u najavi. Organizatori izdvajaju i novu kategoriju plesnog filma, posvećenu uradcima koji slave ples, pokret, glazbu i ritam u najširem smislu.

Boško Picula, scenarist HTV-ove emisije o filmu "Kokice" i član selekcijskog povjerenstva, izdvojio je kao posebnost filmove iz Armenije, čije je filmsko stvaralaštvo svijetu nepoznato, čak i ono odraslih autora.

"Mi članovi selekcijskog povjerenstva presretni smo što karlovačka manifestacija privlači svake godine barem još nekoliko novih zemalja, što međunarodnom karakteru festivala daje još više smisla. Isto tako drago mi je da smo i ove godine imali filmove iz sredina koje su redoviti gosti. Danski autori redovito šalji filmove na najvišoj razini. U samo nekoliko godina Karlovac je prepoznat kao kvalitetan festival", rekao je Picula.

Revija i Festival i ove godine, peti put zaredom, dodjeljuju i nagradu Žuta zastava koju će primiti autori filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama, pričama, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje kao društveno zlo, ističu organizatori. Nagradu će dodijeliti ocjenjivački sud srednjoškolaca-filmofila iz različitih zemalja.

Glavna festivalska lokacija i dalje je Gradsko kazalište Zorin dom, gdje se održava natjecateljski dio programa, a bogat popratni program preselit će se nakon službenog otvaranja s Kupe na Koranu. Treće večeri festival seli na rijeku Dobru, na kupalište Grdun, a za subotnju svečanost zatvaranja festivala i dodjelu nagrada odabrano je gradsko kupalište na Mrežnici u Dugoj Resi.