U Mostaru otvoreni Dani filma

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. listopada 2014. - 10:26
Autor: 

Osmi po redu Dani filma Mostar otvoreni su u petak navečer u tome gradu projekcijom filma "Broj 55" hrvatskog redatelja Kristijana Milića.

Svečano otvaranje upriličeno je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, dok će ostale projekcije biti prikazane u Cinestaru Mostar.

Priznanja za životno djelo "Stablo ljubavi" dodijeljena su doajenima hrvatskog glumišta Špiri Guberini i Ivi Gregureviću, koji nije bio nazočan zbog festivalskih obveza.

Guberina je zamolio sve nazočne da odaju počast preminulim hrvatskim glumačkim velikanima Borisu Buzančiću i Ani Karić. Zahvalio se Borisu i Ani na doprinosu hrvatskom glumištu. Kazao je i da je ponosan na priznanje Stablo ljubavi koje mu je dodijeljeno.

Ravnatelj Dana filma Mostar Slaven Knezović rekao je kako su pokretanjem ove filmske manifestacije otvorena vrata da Mostar "postane filmski grad i da se u Hercegovini snimaju filmovi". Po njemu je "Mostar prirodna pozornica" te je najavio skori početak rada Zaklade za kinematografiju u Mostaru.

U subotu će biti prikazani filmovi "Most na kraju svijeta" Branka Ištvančića i "Mamula" Milana Todorovića. U nedjelju je na programu "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića te "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića. U ponedjeljak će gledatelji moći vidjeti film "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića i "Happy Endings" Darka Šuvaka, dok je posljednjeg dana predviđena projekcija filma "Reket" Admira Buljugića, a festival će zatvoriti slovenski film "Čefuri raus", redatelja Gorana Vojnovića.

U sklopu Dana filma, u subotu i nedjelju će biti održana i audicija za novi film Kristijana Milića "Mrtve ribe plivaju na leđima", po scenariju književnika Josipa Mlakića, čiji će se jedan dio snimati u Mostaru početkom 2015. godine.