U potresu u Čileu petero mrtvih

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. travnja 2014. - 14:14
Autor: 

U snažnom potresu jakosti 8,2 stupnja koji je pogodio Čile poginulo je najmanje pet osoba, a manji tsunami koji je uslijedio, s valovima visine do dva metra, nije izazvao veće štete, objavile su agencije.

Čileanski dužnosnici kazali su da su među poginulima osobe na koje su se srušili zidovi i koje su umrle od srčanog udara. Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar potresa bio 20 kilometara ispod morskog dna oko 100 kilometara sjeverozapadno od luke Iquique, u blizini čileanske granice s Peruom, prenosi agencija Reuters.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami kaže da je zasad najveći zabilježeni val bio 2,3 metra a čileanska mornarica je rekla da je prvi val do obale stigao za 45 minuta od potresa.

Upozorenje za tsunami objavljeno je i za Havaje, a očekuje se da će val stići do tog američkog otočja za nekoliko sati i da neće izazvati poplavljivanje obale.

Vlada je priopćila da po podacima koji su joj dosad stigli nije bilo većih materijalnih šteta osim što je potres izazvao klizanja tla i odrone koji su blokirali neke autoceste i lokalne prometnice.

Predsjednica Michelle Bachelet proglasila je stanje prirodne katastrofe i najavila da će u to područje biti poslane dodatne policijske snage kako bi održavale red dok traju neophodni popravci infrastrukture,

"Proglašavam stanje prirodne katastrofe za regije Aricu i Tarapacu", rekla je Bachelet najavivši da će uskoro posjetiti pogođeno područje, prenosi agencija AFP.

Čileanske vlasti su naredile preventivnu evakuaciju nekih obalnih područja, a osim Čilea u opasnosti su i obalna područja Perua, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve.

Peruanske vlasti također su evakuirale područje u regiji Ica, a u tri grada došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Gužvu oko potresa i evakuacije iskoristilo je oko 300 zatvorenika u Iquiqueu koji su pobjegli iz zatvora, objavio je čileanski ministar unutarnjih poslova Rodrigo Penailillo.

Čile je 2010. pogodio potres magnitude 8,8 a tada je u potresu i tsunamiju koji je uslijedio poginulo 526 osoba.