UNESCO zbog golfa skida Dubrovnik s liste svjetske baštine?

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 24. svibnja 2014. - 11:30

Na sjednici UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, koja se ima održati od 15. do 25. lipnja u Dohi, raspravljat će se o oštrim kritikama upućenim hrvatskim vlastima zbog projekata na Srđu i Bosanci.

Naime, kako se navodi na stranicama preliminarnog izvještaja, kojeg se može pronaći na stranicama UNESCO-a, teške optužbe poslane su na adresu državnih i lokalnih vlasti, koje, kako se navodi, nisu dostavile sve tražene dokumente o projektima, a ustanovljeno je i kako ne postoji Studija zaštite kulturnog naslijeđa, a koja je morala prethoditi projektima na Srđu i Bosanci.

- Nakon što smo dobili informaciju iz civilnog društva, Centar za svjetsku baštinu od države zatražio je razjašnjenje velikog projekta u blizini zaštićene svjetske baštine, kao i o napretku u reguliranju cruiserskog turizma – stoji u izvještaju.

- Država nije dostavila informaciju o namjeri poduzimanja ili odobravanja nove gradnje koja bi utjecala na izniman svjetski značaj lokaliteta. Velik dio projekta imao bi nepovratni utjecaj na lokalitet pod zaštitom. Izgradnja projekta izbrisat će jasnu razliku koja je povijesno postojala između urbanog dijela Dubrovnika i srednjovjekovne arhitekture – ističe se u izvještaju.
U izvještaju se iskazuje zabrinutost jer državna tijela nisu dostavila dokumente kojima bi se iskazale mjere očuvanja spomeničke cjeline.

U preporukama se od države traži da istog trena zaustavi sve radnje na projektima dok se ne izvrši cjelokupna studija utjecaja na zaštićenu spomeničku cjelinu, kao i studija o utjecaju broja gostiju s cruisera. Posebno se navodi kako nedostaju detalji o upravljanju Grada Dubrovnika te strategija razvoja turizma.

U izvještaju se također navodi kako će UNESCO biti primoran poslati posebnu promatračku misiju u Dubrovnik, koja bi utvrdila prave razmjere utjecaja tih projekata po spomeničku baštinu, u čemu se prije svega cilja na kriterije za upis u Svjetsku baštinu, koje bi Dubrovnik izgradnjom ovih projekata mogao izgubiti!

UNESCO od države traži Plan upravljanja spomeničkom cjelinom, uključujući i strategiju turizma te odredbe o cruiserskom turizmu. Vlada RH dobila je rok do 1. veljače 2015. godine za dostavu izvješća o zaštiti spomeničke cjeline, a do 1. veljače 2016. godine za dostavu izvješća o provedbi već spomenutih preporuka, a ako se njihovi strahovi potvrde, razmatrat će se i skidanje Dubrovnika s liste svjetske spomeničke baštine.