Glas za spas Mamule

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 14. travnja 2014. - 10:48
Autor: 

Prenosimo priopčenje grupe građana  za spas Mamule:

Poštovani sugrađani moramo se opet oglasiti, jer državni službenici još jednom otvoreno pokazuju da ne žele da čuju glas građana kojima bi trebalo da su u službi. Za njih ništa ne znači više od 4000 (četiri tisuće) potpisa skupljenih potpisivanjem fizičke peticije i više od 1500 (tisuću i petstotina) potpisanih građana na elektornskoj peticiji na Vladinom zvaničnom sajtu https://epeticije.gov.me/ , jer sve to žele obezvrijediti odlaganjem odgovora na naše zahtjeve i svoje obaveze. Posljednja u nizu državnih ‘’reakcija’’ je činjenica da su uveliko probili zakonski rok od 15 dana da odgovore na naš zahtjev, da se na osnovu matičnih brojeva građana, koji su potpisali fizički peticiju, dobiju podaci o broju osobnih karata tih građana, a u svrhu objedinjavanja fizičke i online peticije. Zahtjev smo poslali 14. ožujka, a negativan odgovor, s obrazloženjem da nema zakonskog osnova za to, je stigao 10. travnja.

Slična stvar je i sa zakazivanjem i održavanjem ‘’okruglog stola’’, na kojem bi se raspravljalo o manjkavostima važećeg tendera za Mamulu i tražilo rješenje za adekvatnu valorizaciju otoka Lastavica i tvrđave Mamula. Na inicijativu predstavnika Ministarstva turizma i održivog razvoja na sastanku s njihovim službenicima je bilo dogovoreno da se ‘’okrugli stol’’ održi 26. ili 28. ožujka. Nakon konstatacija sa stručnjacima, koji bi s naše strane sudjelovali na toj raspravi, ustanovili smo da je 26. ožujak datum koji većini odgovara, a onda je iz Ministarstva rečeno da njima ne odgovara taj datum i da se rasprava mora odložiti. Novi prijedlog iz Ministarstva je bio 11. travnja, dok je većini stručnjaka, eventualnih sudionika rasprave, odgovarao 9. ili 10. travnja Potom nam je iz Ministarstva odgovoreno i konačno:

"S obzirom na to da će u Herceg Novom ubrzo biti izbor za predsjednika Općine, a da bismo izbjegli političku priču oko ovog pitanja, možda je bolje da još malo sačekamo s organizacijom okruglog stola".

Pritom smo mi pristali i na njihov uvjet da se okrugli stol održava u Podgorici, jer je valjda Mamula već preseljena na teritorij glavnoga grada.

Ovakvim ponašanjem, smatramo, predstavnici Vlade troše vrijeme da bi građani zaboravili na Mamulu dok istekne rok kada se na bilo koji način može legalno spriječiti realiziranje njihovog nelegalnog tendera za zakup tvrđave, koja je zaštićeno kulturno dobro Crne Gore.

Samo da ih podsjetimo da je na vanrednom zasjedanju SO Herceg Novi nakon jasne argumentacije da se  u više točaka tender ne uklapa u Studiju lokacije, lokalni parlament izglasao podršku integralnim zahtjevima grupe "Glas za spas Mamule", i ta je odluka objavljena u Službenom listu države Crne Gore. Na isti način su nas podržale i nevladine organizacije Sinestezija, Expeditio, Eko Boka, Green Home, Naša akcija, Udruzenje ljubitelja Gorice, Savez Boraca 41- 45, Urban Nova, Omladinski Kulturni Centar i mnogi drugi. S toga se stiče dojam da će i ovoga puta službenici Vlade, umjesto građanima koji su ih birali, služiti investitorima, koji žele da se Lastavica i Mamula pretvore u još jednu Arzu, Vrmac, HTP Boku, Kobilu, HTP Južni Jadran, Prvoborac……

 

Tags: