Hrvatski pijanista Maksim Mrvica gostuje u Podgorici

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. travnja 2014. - 10:33
Autor: 

Treći festivalski dan na A tempu biće u znaku sjajnog hrvatskog pijaniste svjetske reputacije, Maksima Mrvice. On će večeras, srijeda, 9. travnja, u 20 sati nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Mrvica je jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti impozantnim prolazom na glazbenom tržištu. Albumi su mu prodati u više od dva miliona primjeraka u više od 57 zemalja, sa zlatnim i platinastim tiražom. Na koncertu u CNP-u interpretiraće djela: „Kum“ Nina Rote, „Bumbarov let“ Nikolaja Rimskog-Korsakova, „Habanera“ Žorža Bizea, „Labud“ Kamija Sen Sansa, Baladu br. 2 u h-molu,  Franca Lista, „Čudo“ Ernesta Golda, Varijacije na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova i druge.

Maksim Mrvica (rođen u Šibeniku) prvi nastup sa orkestrom kao solista imao je u jedanaestoj godini. Po završetku  Glazbene akademije u Zagrebu dalje školovanje nastavio je na Konzervatorijumu „Franc List“ u Budimpešti, a master studije na „Ecole National des Musique“ u Parizu. Prvi album koji je snimio 2003. godine dobio je MTV priznanje za najbolji debitantski album. Godine 2010, Maksim Mrvica je snimio poslednji album pod nazivom „Apasionata“ u Londonu.

Tokom prethodnih godina imao je uspiješne turneje u Japanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Kini, Singapuru. Protekle godine je snimljen dokumentarni film o njegovom životu, pod nazivom „Maksim, hrvatska rapsodija“.

Međunarodni muzički festival A tempo održava se od 7. do 11. travnja.