Sjećanje na žrtve Vukovara

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. studenog 2014. - 9:10
Autor: 

Jučer je diljem Hrvatske započelo iskazivanje počasti žrtvi Vukovara paljenjem svijeća i puštanjem lampiona uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Svijeće su zapaljene i u dvorištu vukovarske Opće bolnice, na Memorijalnom groblju, te uz gradsku obilaznicu koja je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između Vukovara i slobodnog vinkovačkog teritorija.

Danas se obilježava 23. obljetnica od pada Vukovara- mjesta posebnog pijeteta. U Vukovaru će se danas održati Kolona sjećanja gdje će na tisuće ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, te zapaliti svijeće i položiti vijence.

Vukovar je branilo oko dvije tisuće pripadnika Zbora narodne garde, MUP-a i HOS-a. Legendarna 204. vukovarska brigada osnovana je tek krajem rujna 1991. godine, a prvi zapovjednik bio je Mile Dedaković Jastreb, a potom i Branko Borković, zvani Mladi Jastreb. Poput brojnosti vojnika, niti mehanizacija nam nije bila jača strana. Na vukovarskom bojištu bilo je tek 26 tenkova i oklopnih transportera te osamdesetak topova.

Na drugoj strani bila je JNA sa srpskim paravojnim jedinicama. Agresori su bili višestruko brojčano nadmoćni: 30 tisuća vojnika, oko 1.600 oklopnih borbenih vozila te više od tisuću topova. No teška mehanizacija JNA slomila je zube na Trpinjskoj cesti, čiju je obranu vodio legendarni Blago Zadro.

Branitelji su tri mjeseca branili grad, čime su ostalim dijelovima Hrvatske omogućili bolju pripremu za predstojeće napade JNA i paravojnih srpskih formacija. Vukovar je gotovo potpuno razoren. Na grad je dnevno u prosjeku padalo sedam do osam tisuća granata. Omiljena meta agresora bila je Vukovarska bolnica. Iz nje su nakon pada grada odvedeni ranjenici te pogubljeni na Ovčari. Dosad ih je 200 identificirano.

Među njima je i vukovarski novinar Siniša Glavašević, koji je tijekom okupacije iz podruma radijskim eterom dizao moral Vukovaraca. 'Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?', napisao je Glavašević u svom eseju 'Priča o gradu'.