Izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. studenog 2014. - 12:19
Autor: 

Na poziv Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 i gospodina dr. Josipa Gijurovića, a povodom značajnog jubileja 90. godišnjice djelovanja društva, organizirana je izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca".

Izložbu organizira Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora u suradnji s Kotorskom biskupijom i njenim župnim uredima Kotora, Perasta, Prčnja, Stoliva Dobrote i Herceg Novog, Muzejom za umjetnost i obrt-Zagreb i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Zagreb.

Na izložbi će biti izloženo 453 eksponata u 52 cijeline, koji su nastali u razdoblju od četrnaestog do devetnaestog stoljeća. Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetni darovi) Boke kotorske, koje čine jednu posebnu cijelinu što predstavlja unikat u Europi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvoga tipa izrade. Na izložbi će po prvi puta biti izloženo šest srebrnih svijećnjaka s glavnog oltara Bogorodičnog hrama na Prčanju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine.

Pored svijećaka bit će izloženo i srebrno kandilo, također iz Bogorodičnog hrama na Prčnju koje predstavlja kopiju nesto manjih dimenzija kandila koje vise po središnjoj kupoli bazilike sv. Marka u Veneciji.

Osim pomenutih svijećnjaka bit će izloženi i najstariji predmeti, relikvijari u obliku desne noge i desne ruke (1330-1340.) s natpisom MEMENTO D(OMI)NE. FAMULO TUO MARIN. DE GOSTI.

Izložba će biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a trajat će od 11. studenog 2014. godine (kada će biti i otvorena) do 18. siječnja 2014. godine.

Autori pomenute izložbe su Željko Brguljan, dr. sc. Arijana Koprčina i mr. Mileva Pejaković Vujošević.

Izložbu prati i luksuzno tiskani katalog na dva jezika s preko 110 ilustriranih stranica, a pomogli su je Ministrarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministrarstvo kulture Crne Gore, Grad Zagreb, Općina Kotor, Pomorski muzej Crne Gore-Kotor i dr.