28. Filmski festival u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. srpnja 2014. - 13:51
Autor: 

U Herceg Novom na Kanli kuli sutra večer, 1. kolovoza, u 21sat počinje  28. po redu Filmski festival – Montenegro Film Festival  I trajati će  do 7. kolovoza.

Na 28. FFHN biće prikazano 90 filmova u četiri selekcije.  

"Ostajemo vjerni koncepciji i za sedam dana biće prikazano na 4 lokacije u Herceg Novom preko 90 filmskih ostvarenja. Filmove u takmičarskoj selekciji, koja se realizuje na Kanli kuli, kao i filmove - pobjednike europskih festivala, koji su dio programa na tvrđavi Forte mare, izabrao je selektor Srdan Golubović. Nastavlja se kontinuitet domaće kinematografije, pa kao i u proteklih 6 godina, I ove će u takmičarskom dijelu biti prikazan film crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića ''Dječasi iz ulice  Marksa I Engelsa'', a domaćih autora biće i u drugim selekcijama" – kazao je za naš radio direktor FFHN, Zoran Živković.

Za 28. izdanje Festivala planirana je selekcija dokumentarnih filmova koje je odabrao Vladimir Perović, a koji će biti prikazivani u hercegnovskom Starom gradu, na trgu Belavista.

Selekciju studentskih filmova obavio je za ovu godinu redatelj i asistent na FDU u Beogradu, Stefan Arsenijević. Riječ je, kao i do sada, o selekciji ostvarenja mladih autora, studenata filmskih škola Crne Gore i regiona.

Zadržan jer i stari sistem nagrađivanja – u natjecateljskoj selekciji grand prix i zlatne mimoze za film u cjelini, režiju, scenario, kameru, žensku i mušku ulogu. Tu su i nagrade „Živko Nikolić" i " Milan Žmukić".

Medijski sponzor i ovoga puta bit će RTCG, koja će realizirati Hronike festivalskih večeri.

Ovo izdanje Montenegro film festivala koštati će između 130 i 140 tisuća eura, kao i prethodnih godina.

Festival će otvoriti kazališni umjetnik Meto Jovanovski, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg glumca Jugoistočne Europe u Parizu.  Projekcije na Kanli kuli počinju u 21 sat.

Razgovor sa direktorom FFHN, Zoranom Živkovićem možete poslušati u našoj emisiji Bokobran koja je na programu sutra 1.kolovoza od 13 sati, repriza u 18,30 sati.