Aktivnosti HNV-a u proteklom periodu

Time to read
10 minutes
Read so far

Srijeda, 09. srpnja 2014. - 10:26
Autor: 

Ovih se dana, točnije 5. srpnja, navršila godina dana otkako je održana Elektorska skupština novog saziva HNV-a, na kojoj je u Vijeće izabrano 15 članova i dva po funkciji. Ovom bismo prigodom htjeli načiniti osvrt na glavne aktivnosti Vijeća u interesu šire javnosti.
- 24. kolovoza 2013. godine u Kotoru su HNV i AD Pobjeda predstavili knjigu „Austrougarska žičara Kotor-Cetinje 1916." Radojice Raša Pavićevića.
- 4. rujna 2013. godine Dom kulture"Josip Marković" U Donjoj Lastvi, čije prostorije koristi i Vijeće, posjetili su predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i predsjednik Republike Crne Gore Filip Vujanović, u pratnji gradonačelnika Tivta Miodraga Kankaraša. Tom je prigodom predsjednicima republika uručen kraći tekst o povijesti „Hrvatske čitaonice" uz popratne fotografije Doma nekada, tijekom obnove i danas.
-Dana 8. rujna 2013. godine, povodom blagdana Male Gospe, krsnoga imena velikog dijela mještana Donje Lastve, u Domu kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi održan je koncert sopranistice Nade Baldić. Kao gosti nastupile su i mješovite klape „Vazda mladi-veterani" iz Tivta i „Providenca" iz Kotora.
-Dana 15. rujna 2013. godine prostorije Vijeća i Dom kulture u Donjoj Lastvi posjetio je predsjednik zagrebačke bratovštine Bokeljske mornarice 809, prim. dr. Josip Gjurović.
-Dana 22. rujna 2013. godine,u Domu kulture „ Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana je Književna večer Viktora Vide povodom stogodišnjice rođenja hrvatskog pjesnika. O Vidinu stvaralaštvu govorili su dr. Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, dr. Boris Domagoj Biletić, pjesnik, urednik i dopredsjednik DHK-a, mr. sci. Miomir Abović i Vlatko Simunović. Vidine stihove je kazivao dramski umjetnik Danilo Čelebić, u glazbenom dijelu programa nastupila je mješovita klapa „ Vazda mladi- veterani", a medijator večeri bio je Adrijan Vuksanović.
-7. listopada 2013. godine na ulazu Doma kulture „ Josip Marković" u Donjoj Lastvi postavljena je prva ploča s dvojezičnim natpisom, odnosno nazivom na teritoriji Crne Gore – Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Hrvatski savjet u Crnoj Gori.
- 19. listopada 2013. godine, u organizaciji Centra za kulturu Tivat i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat održao se koncert ženske klape "Stivanja" iz Trogira i muške klape "Sveti Karlo" iz Okruga Gornjeg, uz goste programa- vokalnu solisticu Nadu Baldić i vokalni ansambl „ Providenca" iz Kotora.
- Dana 5.listopada, s radom je nastavila Dopunska škola engleskog jezika u Kotoru, voditeljice prof. Milene Pilastro Kovačić, članice HNV-a, a u Tivtu od 10. 3.
- Izaslanstvo predstavnika Hrvata u Crnoj Gori, u čijem su sastavu bili predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednica Hrvatske građanske inicijative i članica Izvršnog odbora Vijeća Marija Vučinović, boravila je 28. I 29. listopada u radnom posjetu Zagrebu, kojom su se prigodom susreli s predstavnicima političkoga života iz matične države: s mr.sc. Marinom Knezovićem, ravnateljem Hrvatske matice iseljenika, s veleposlanikom Crne Gore u RH, gospodinom Igorom Građevićem. Na sastanku s veleposlanikom najviše riječi bilo je o suradnji dvaju zajednica-hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj, s mr. sc. Dariom Krstičević, predstojnicom Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,koja ih je primila u pratnji gospođe Ivane Goranić, savjetnice s posebnim položajem za hrvatske manjine u Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Glavne teme sastanka bile su: konstituiranje i broj članova Međuvladina mješovitog odbora, funkcioniranje i financiranje medija Hrvata u Crnoj Gori i problem restitucije zemljišta. U prijepodnevnim satima toga istoga dana gospodin Deković i gospođa Vučinović susreli su se s gospodinom Ivom Jelušićem, potpredsjednikom saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, i članovima Odbora iz redova svih političkih stranaka u RH. Susret je protekao u iznimno ugodnom ozračju i potrajao je čak i dulje od planiranoga. Naglasak je stavljen na problem povraćaja zemlje. Zaključeno je da je status hrvatske manjine u Crnoj Gori, uza sve probleme, na zadovoljavajućoj razini, te da treba raditi na tome da bude sve bolji. Iskazana je želja da hrvatska zajednica bude poveznica u budućim komunikacijama, te garant i najbolji pokazatelj dobrih odnosa RH I Crne Gore. U poslijepodnevnim satima delegaciju Hrvata iz Crne Gore primio je mr. sc. Željko Kuprešak, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Davor Vidiš, načelnik Sektora za zemlje jugoistočne Europe u MVEP RH, i Damir Sabljak, desk officer za Crnu Goru. Razgovaralo se o aktualnom položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori. Sastanci su organizirani kako bi se i ubuduće nastavila dobra suradnja među dvjema prijateljskim državama na dobrobit hrvatske zajednice u Crnoj Gori.
- Dana 30. listopada predsjednik Vijeća sudjelovao je na Okruglom stolu o Nacrtu zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola u prostorijama Skupštine Općine Tivat. Glavni prigovor ili zamjerka Vijeća na ovaj Nacrt zakona je da je postotak od 15 posto zastupljenosti manjinskog stanovništva u svakoj pojedinoj općini, kao preduvjet postavljanja manjinskih simbola određenog naroda, u ovom slučaju Hrvata, previsok.
- 4. studenoga, delegacija predstavnika hrvatske manjine u Crnoj Gori- predsjednik HNV-a Zvonimir Deković i predsjednica HGi-ja i članica Izvršnoga odbora HNV-a, Marija Vučinović, u Podgorici se sastala s Mitjom Drobničem, šefom Delegacije EU-a u Crnoj Gori i Barbarom Rotovnik, savjetnicom u političkom odjelu Delegacije Europske Unije u Crnoj Gori.
-Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu je 22. studenoga organizirala stručni skup " Forum hrvatskih manjina 2013.", na kojem su se okupili predstavnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici nadležnih državnih tijela i institucija Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa bila je- "Hrvatske manjine u Europi i rezultati zadnjega popisa stanovništva-stanje i perspektive". Na Forumu se vodio dijalog o aktualnom demografskom stanju i prostornoj razmještenosti hrvatskih manjina u europskim državama te o mogućnostima rješavanja demografskih problema. Izaslanstvo iz redova hrvatske manjine u Crnoj Gori predstavljali su: Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je održao izlaganje na temu: "Stanje i perspektive" i don Dejan Turza, povjerenik Kotorske biskupije zadužen za pastoralu braka i obitelji, koji je predstavio rad prof. dr. Milenka Pasinovića naziva "Demografske karakteristike".
- Na inicijativu Tomislava Brguljana, ,a u sklopu službenog posjeta predsjednika HNV-a Zagrebu i sudjelovanju na Forumu manjina, dogovoren je susret s provincijalom Hrvatske pokrajine družbe Isusove, paterom Antom Tustonjićem. Razgovor je vođen na temu mogućnosti otvaranja srednje obrazovne ustanove u Crnoj Gori.
- 23. 11. 2013. godine, povodom Dana Općine Tivat, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća i Centra za kulturu Tivat, održao se koncert mezzosopranistice Nade Baldić i vokalnog sastava " Providenca" naziva " KORAKOM STOTINU GODINA". Gosti koncerta bili su: ženska klapa " Bisenice Boke", sopranistica Milica Zdravković, korepetitor Dejan Krivokapić , Dušan Duje Tadić iz klape " Castelnuovo" i kantautor Poly Gjurgjević, sa sastavom "Lungo mare".
- U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i suorganizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici 25. studenoga je održan hommage povodom stogodišnjice rođenja Viktora Vide. Govornici književne večeri bili su Vlatko Simunović, mr. Miomir Abović i dr. Đuro Vidmarović. Vidine je stihove govorio dramski umjetnik i član CNP-a, Danilo Čelebić, moderatorica je bila Ana Šarčević, a redatelj Husein Bato Dukaj. U glazbenom dijelu programa nastupili su Dražen Joković na gitari i Dušica Kordić na violini, kao i klapa „ Jadran".
- Predstavnik Hrvata iz Crne Gore, Adrijan Vuksanović, sudjelovao je na prvoj plenarnoj sjednici Savjeta Vlade RH za odnose s iseljeništvom, 19.- 21. prosinca u Zagrebu.
- Igrokaz " Božićna bajka sa Šegrtom Hlapićem", izveden je 20. prosinca u Bogorodičnom hramu na Prčanju i 22. prosinca u konkatedrali Presvetog Srca Isusova u Podgorici. U programu su sudjelovali su dječji zbor "Leptirići", pod vodstvom stručne suradnice Vijeća, Andree Orlando, i učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta, čiji je nastup osmislila i pomogla realizirati profesorica hrvatskoga jezika i voditeljica Hrvatske škole, Ana Šarčević. Sponzor je bilo i Hrvatsko nacionalno vijeće.
- 8. siječnja 2014. godine Odbor za kulturu HNV-a oformljuje Folklorni ansambl koji ima za cilj prikupljati i istraživati folklornu baštinu, te umjetnički obrađivati i scenski prikazivati hrvatsku glazbenu i folklornu tradiciju ne samo bokeljskog kraja, nego i Hrvata iz zemalja u okruženju.
- Javnoj raspravi povodom Nacrta Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, koja je održana 29. siječnja 2014. godine u ime Vijeća, ovom okruglom stolu nazočio je Marin Čaveliš, član Odbora za suradnju s Hrvatima u RH i ostalim zemljama.
- Delegiramo smo našeg predstavnika u Radnu grupu za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim i ljudskim pravima i slobodama Crne Gore. U ime Vijeća u Radnoj grupi će sudjelovati Vladimir Marvučić, potpredsjednik HNV-a.
- U prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Podgorici je u petak, 31. siječnja 2014. godine održana Konstitutivna sjednica članova međuvladinog Mješovitog odbora iz Crne Gore za provedbu Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori, u čijem radu u ime Vijeća sudjeluje Vladimir Marvučić.
- Koncert Interreligijskog zbora "Pontanima" (lat. most dušom) pod nazivom "Simfonija kultura" održan je u subotu 1.veljače u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, i 2.veljače u kotorskoj bazilici dan uoči Tripundana. Koncerte su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće CG, a suorganizatori su Općina Tivat, Hrvatska građanska inicijativa i Centar za kulturu Tivat.
- Predsjednik Vijeća i članica Izvršnog odbora Vijeća Marija Vučinović sudjelovali su na TRIPUNDANSKIM DANIMA- DANIMA BOKELJA U RIJECI - U organizaciji Hrvatske bratovštine"Bokeljska mornarica 809" Rijeka, te više suorganizatora među kojima je i Hrvatska matica iseljenika – , i to: na predavanju prof.dr.sc. Vande Babić o trojici Zmajevića, Andriji ,Vicku i Matiji, na Okruglom stolu na temu"Položaj Hrvata u Boki kotorskoj" na kojem sudjeluju: ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković te prof. Đuro Vidmarović i 22. veljače na tradicionalnom balu Bokelja - "Bokeljska noć".
-U ponedjeljak, 24. veljače, ministricu u Vladi Crne Gore i predsjednicu HGi-ja Mariju Vučinović, predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića, primila je delegacija Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u sastavu: župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović. Razgovaralo se će se o položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori, kojom je prilikom župan Komadina naglasio kako manjine moraju biti „ most između dvaju država", te da mu je drago da je Crna Gora prepoznala važnost hrvatske manjine. Ministrica Vučinović pojasnila je da su se Hrvati politički organizirali jer su bili mišljenja da samo kroz kulturna društva ne mogu primjereno zastupati svoje interese. Rezultat političkih napora je i uvrštenje Hrvata kao manjinskog, ali konstitutivnog naroda, u preambulu crnogorskoga ustava, kao i činjenica da je hrvatski jezik jedan od službenih jezika u Crnoj Gori. Predsjednik HNV-a napomenuo je da su crnogorski Hrvati prvi formirali svoje nacionalno vijeće, te da su prepoznatljivi na društvenoj i kulturnoj sceni Boke i Crne Gore. Bilo je riječi i o suradnji i konkretnim projektima. Dogovoreno je da će Županija i Grad Rijeka u suradnji s riječkom podružnicom Bratovštine pomoći tiskanje hrvatskoga izdanja knjige „ Hrvati Boke kotorske kroz povijest".
U prostorijama Županije se nakon toga izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore susrelo s predstavnicima „ Zajednice Crnogoraca Rijeka" i razmijenili mišljenja i iskustva glede daljnjeg poboljšanja položaja obaju manjina u susjednim državama. Sastali su se i s Ljubom Radovićem, predsjednikom Savjeta evropske dijaspore Crne Gore.
Zadnjega dana posjeta Rijeci i Primorsko- goranskoj županiji delegacija iz Boke boravila je u posjetu Novom Vinodolskom, kojom ih je prigodom ugostio gradonačelnik Oleg Butković sa suradnicima. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu vrlo je zainteresirana za zajedničku izradu IPA projekata i apliciranje za fondove EU-a.
- 2. ožujka 2014. održan je "Tradicionalni lastovski krnevao", čiji je sponzor bilo i Hrvatsko nacionalno vijeće.
- Dana 7. ožujka 2014. , na poziv biskupa kotorskoga mons. Ilije Janjića, održan je prvi sastanak Odbora za vjeru i povijest Hrvatskoga nacionalnog vijeća s biskupom Janjićem.
- Dana 11. ožujka urednik Redakcije kulture Televizije Crne Gore, Bogić Rakočević, snimio je polusatnu emisiju o radu Vijeća za RTCG-ovu em8isiju „ Mostovi", koja je emitirana 16. 3. 2014. godine.
- Dana 12. 3. 2014. Općini Tivat, Savjetu za davanje naziva ulica uputili smo inicijativu za Prijedlog da se riva u Donjoj Lastvi koja sad nosi naziv Obala Filipa Miloševića preimenuje u Rivu kapetana Tripa Matkovića.
- Odlučeno je da su predstavnika Vijeća u aktivnostima Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore na temu: NATO integracije i ljudska i manjinska prava. Predstavnici HNV-a su Adrijan Vuksanović i Marin Čaveliš.
- Urednik RTCG, Bogić Rakočević, snima dokumentarni film o Viktoru Vidi, u kojem će sudjelovati i član Vijeća Adrijan Vuksanović i predsjednik HNV-a Zvonimir Deković.
- 29. 4. u tivatskoj Galeriji ljetnjikovca „Buća" pred brojnom publikom predstavljena dva časopisa- novosadska „Nova misao", časopis za suvremenu kulturu Vojvodine i „Hrvatski glasnik". Na prezentaciji su govorili Tripo Schubert, Budimir Damjanović, član Savjeta Agencije za elektronske medije Crne Gore, a ovom prilikom izaslanik direktora Direktorijata za medije i pomoćnika ministra kulture Crne Gore Željka Rutovića, i glavni i odgovorni urednik „Nove misli" Mirko Sebić. U glazbenom dijelu programa nastupila je mješovita klapa „Veterani vazda mladi".
- Gost emisije Radio Dubrovnika "S Hrvatima Boke" bio je Adrijan Vuksanović, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine, predsjednik NVO "Hrvatske krovne zajednice" , član i koordinator Odbora HNV-a i član Središnjeg odbora Hrvatske građanske inicijative. I Marija Vučinović, Ružica Lazarević, Ljerka Dragičević, Andrea Orlando, Ljerka Sindik su u medijima u više navrata gostovali i predstavili svoj rad i u sklopu Vijeća .
- Dana 3. 5. održana je "Mediteranska večer s Mladenom Lomparom" u Domu kulture „ Josip Marković" u Donjoj Lastvi u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske krovne zajednice „ Dux Croatorum". O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih crnogorskih pjesnika u proteklih četrdesetak godina i njegovoj najnovijoj zbirci pjesama "Balsamovana kletva" govorili su dr. Nela Savković-Vukčević, književnik Milorad Popović, novinar i publicist Vlatko Simunović, te sam pjesnik. Medijator večeri bio je Adrijan Vuksanović. Glazbeni gosti su bili „ Veterani vazda mladi". Kao gost iznenađenja nastupila je Nada Baldić.
- Dana 5. 5. u Galeriji ljetnikovca Buća otvorena je međunarodna izložba pod nazivom " Mapa moga kraja". Na izložbi su biti izloženi radovi umjetnica Vahide Hasanage Nimanbegu, Renate Mašanović Rijavec, Stanke Antanasijević i Milene Mile Vladisavljević. Izložba je u organizaciji Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Hrvatskoga nacionalnog vijeća.
- Sportaši iz redova hrvatske zajednice iz Crne Gore sudjelovat će na Hrvatskim svjetskim igrama u srpnju mjesecu, pod pokroviteljstvom i Hrvatskoga nacionalnog vijeća.
- Učenici Dopunske nastave hrvatskoga jezika su i ljubaznošću Hrvatskoga nacionalnog vijeća išli na terensku nastavu u Hrvatskoj
-Dana 17. 5. u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održano predavanje profesorice Milice Novković na temu "Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi".
- 30. 5. 2014. godine, u Domu kulture " Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana je promocija monografije Hrvatsko kulturno društvo „ Ljudevit Gaj" Anite Mažibradić. O knjizi su, osim mr. Mažibradić, govorili i mr. Marija Mihaliček i Adrijan Vuksanović.
- 13. 6. Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore posjetilo je izaslanstvo iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u sastavu: Vera Šutalo, Ivana Pilko Čunčić i Milan Bošnjak. U sklopu delegacije bila je i profesorica hrvatskoga jezika i voditeljica Hrvatske nastave u Crnoj Gori Ana Šarčević.
- 13. 6. Dječji zbor „ Leptirići" je nastupao povodom dana Svetog Antona, a narednoga dana na otoku Gospe od Milosti.
- Dana 20. 6. 2014. je u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore potpisan Memorandum o suradnji u ostvarivanju prava pripadnika/ca manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u području visokoškolskog obrazovanja. U ime Vijeća, Memorandum je potpisao predsjednik Vijeća Zvonimir Deković.
- " Dječji zbor "Leptirići" 6. je srpnja s voditeljicom i roditeljima posjetio Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, kojom je prilikom imao i mini koncert.