Božićni koncert katedralnog zbora „Sveti Tripun“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. prosinca 2014. - 10:40
Autor: 

Kako je to već godinama unazad običaj, na dan Svetog Stjepana Prvomučenika, u kotorskoj bazilici katedrali sv.Tripuna, slušatelje je svojom božićnom glazbom počastio zbor Sv. Tripuna.

Večer je otvorio Dječji zbor „Leptirići“, koji postoji i djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu „Tomislav“ iz Kotora, i svojim nastupom nazočne uveo u večer prigodne sakralne glazbe.

Mješoviti zbor kotorske katedrale, s novom dirigenticom prof. Andreom Orlandom, pripremio je prigodan program, i koncert tradicionalno započeo skladbom „Adeste fideles“, koju je izveo solista zbora i član klape „Jadran“ Stefan Čelanović. U ime Zbora, nazočne je pozdravila članica Tatjana Crepulja, želeći da prvi božićni koncert s novom dirigenticom posvete upravo pok. maestru Nikoli Nikši Čučiću i na taj način mu odaju počast i zahvalnost što je dugi niz godina s ljubavlju vodio ovaj Zbor:

„Prije nego nastavimo sa radosnom božićnom pjesmom, mi, pjevači i pjevačice katedralnog zbora i naša nova dirigentica Andrea Orlando, imali smo potrebu i želju da se sjetimo svog dirigenta, profesora Nikše Čučića.
Nakon više od 2 i po decenije, ovo je prvi Božić kojem pjevamo bez njega.
Visoko profesionalan i zahtjevan i prema nama i prema sebi, profesor Nikša je oživio katedralni zbor, i njegov rad podigao na nivo koji obavezuje. Mi u zboru imali smo neponovljivu privilegiju pjevati pod njegovom dirigentskom palicom.
Ovogodišnji Božićni koncert katedralnog zbora, prvi sa novom dirigenticom profesoricom Orlando, naš je zajednički skroman pokušaj i da zahvalimo našem profesoru i dirigentu, Nikši Čučiću.“

Tijekom večeri, publika je imala priliku uživati uz prigodne božićne skladbe, ali i  Šubertove i Kačinijeve „Ave Maria“ u izvedbi mlade kotorske sopranistice, profesorice Milice Lalošević. Gost večeri bila je i muška klapa „Jadran“ iz Tivta.

Koncert je tradicionalno završio pučkom božićnom popijevkom „U se vrijeme godišta“ , nakon čega se nazočnim vjernicima obratio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić, želeći da iskaže zadovoljstvo i pruži potporu novoj dirigentici za dalji rad sa zborom.

Koncertu su, pored domaćina msgr. Ilije Janjića, biskupa kotorskog, nazočili svećenici Kotorske biskupije, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva "Tomislav" i predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ Adrijan Vuksanović.