Crkva svetog Eustahija u Dobroti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. siječnja 2015. - 11:39
Autor: 

Crkva svetog Eustahija u Dobroti tema je Bokobrana. Radi pripreme dviju emisija posjetila sam tu baroknu crkvu u kojoj sam se susrela s njezinim župnikom i biskupskim kancelarom, don Pavlom Medačem. U ovoj kao i u sljedećoj emisiji Bokobrana Medač nam približava povijest gradnje crkve svetog Eustahija koja seže u 1762. godinu od kada se oprema umjetničkim djelima .

Posebnu ulogu u gradnji i opremanju crkve oltarima imaju bratstva Tripkovića, Kosovića, Radimirija, Ivanovića i Dabinovića. Među brojnim oltarima, ističe se glavni oltar iz 1772. godine, vrsno djelo mletačkog kipara Giuseppea Bernardija.

Osim o navedenom, don Pavao Medač govori i o drugim umjetničkim djelima i zanimljivim temama, npr. o životu svetog Eustahija kojemu je ova crkva posvećena, kao i o slikama na stropu koje su rad čuvenoga hrvatskog modernog slikara, karikaturista, pisca i ilustratora Joze Kljakovića. Na 12 velikih slika Kljaković je prikazao život svetog Eustahija.

Vrijedne umjetnine o kojima don Pavao Medač govori odražavaju kontekst vremena u kojem su bile naručivane kao i estetska nastojanja stanovnika ovog pomorskog naselja – napose njenih crkvenih vođa. To potvrđuje i bogata zbirka dobrotske čipke te dobrotskog srebra koje se također spominju u emisiji.

Više poslušajte u audiozapisu.

Audio: 
Bokobran 14.01.2015.