Dan Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. studenog 2014. - 16:21
Autor: 

Danas je nizom manifestacija obilježen Dan Općine Kotor. Proslava je započela defileom i prijamom Gradske glazbe kod predsjednika Općine Aleksandra Stjepčevića. Formiran je odred Bokeljske mornarice na trgu ispred Kina Boke, a potom su se uputili ka zgradi Općine gdje ih je pozdravio gradonačelnik i svečano predao crnogorski barjak.

U pratnji gradske glazbe, odred Bokeljske mornarice, gradonačelnik i predstavnici Općine uputili su se ka gradskom parku i zajedno sa članovima Udruženja boraca NOR-a položili vijence  na spomenik Palih boraca  u Parku slobode.

Na Trgu od oružja Aleksandar Stjepčević je primio raport poručnika Mihović  Grigorija i  izvršio smotru odreda Bokeljske mornarice, nakon čega se odigralo tradicionalno Kolo.

Centralni dio proslave bila je svečana sjednica Skupštine Općine Kotor, u Velikoj dvorani Kulturnog centra, koju je vodio predsjednik Skupštine Nikola Bukilica, a nazočili veleposlanici Ruske federacije  i Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori i mnoge druge ličnosti diplomatskog kora, kao i predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici  vojske Crne Gore, Bokeljske mornarice, poslanici Skuštine Crne Gore i odbornici Skupštine Općine Kotor, predstavnici gradova prijatelja i pobratima  - zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika Nenad Vekarić, Ante Stipčić – gradonačelnik Trogira, kao i predstavnici Gradskog vijeća gradova Subotica i beogradske Općine Stari grad. U nemogućnosti da osobno nazoče sjednici, telegrame čestitki uputili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević u svom obraćanju nazočnima istakao je da je najveće bogatstvo koje Kotor baštini upravo multietnička i multikonfensionalni sklad, što je i suštinska vrijednost grada Kotora. Obrativši se po prvi puta kao gradonačelnik Kotora iskazao je zadovoljstvo  što su dosadašnji napori Gradske vlasti dali konkretne rezultate, koji su nazočni imali prilike vidjeti na filmu tijekom proslave.

Na kraju sjednice, predsjednik žirija za dodjelu nagrade „21.novembar“ Ilija Mlinarević obrazložio je odluku istog da se nagrada posthumno dodijeli prof.dr.Mariji (Milji) Radulović. Nagradu je primio njen sin Andro Radulović, koji je izrazio veliku zahvalnost za ukazanu čast i ističući kako je prof.Radulović bila veliki filantrop za svog života, po njegovoj i odluci njegove obitelji novčanu nagradu ustupa porodici Đurović za liječenje njihove četvorogodišnje kćerke.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su dječji zbor muzičke škole Vida Matjan i mandolinski orkestar HGD „Tripo Tomas“.