Danski zbor Frederiksborg u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 24. svibnja 2014. - 10:52
Autor: 

U katedrali svetog Tripuna u Kotoru, 26. svibnja (ponedjeljak) u 19,30 sati održat će se koncert skandinavske duhovne glazbe u izvedbi danskog kamernog zbora Frederiksborg iz Hillerod-a.

Pokrovitelji koncerta su Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i Društvo crnogorsko-danskog prijateljstva.

Kamerni zbor Frederiksborg osnovao je 1963. godine Per Kynne Frandsen, organište veličanstvene renesansne crkve koja je dio dvorca Frederiksborg u Hillerod-u. Zbor još uvijek pripada spomenutoj crkvi i svake godine tamo izvodi svoj repertoar.

Zbor je ove godine proslavio 50-i rođendan.

Na repertoaru je duhovna glazba iz renesanse, baroka, romantizma i modernizma, te svjetovna glazba, posebno iz posljednja dva stoljeća.

Aktuelni američki dirigent Paul Kim, koji je diplomirao na Državnom univerzitetu u San Francisku i na Viskoj državnoj glazbenoj školi u Njemačkoj, sa zborom je uspješno predstavio i američku glazbu.

Prošle godine, zbor je uspješno završio turneju u Njemačkoj, a ranije je gostovao u Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj, Poljskoj, Engleskoj, Češkoj.

Zbor ima 30 pjevača iz oblasti Kopenhagena. S vremena na vrijeme, sudjeluje i u većim projektima sa drugim zborovima i orkestrima, od kojih je posljednji bio 2010- godine sa Pučinijevom "Messa di Gloria".

Gosti iz Danske nastupit će u Tivtu, 30. svibnja (petak) u Centru za kulturu Tivat, s početkom u 20 sati.