Don Anton Belan o datumu proslave Sv.Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. siječnja 2015. - 14:46
Autor: 

Tripundanske svečanosti počele su 13. januara dana koji se naziva Karike, što znači da toga dana Bokeljska mornarica bira Malog admuirala i ostale časničke službe.

To je datum prenosa moćiju Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor.

Potom su 27. januara tradicionalne Lode, pohvale Sv Tripunu.

Na česta pitanja i komentare građana i vjernika Kotora, povodom pomjeranja datuma proslave Sv. Tripuna, prve nedjelje poslije 3. februara, kada je Trpipundan, pozvali smo don Antona Belena, generalnog vikara kotorske Biskupije za pojašnjenje.

On je kazao da nije riječ ni o kakvim pomjeranjima, niti ustupcima zbog proslave Sv. Vlaha u susjednom Dubrovniku, kako se po kotorskim kuloarima priča i to zbog sljedećih razloga:

Datum proslave Sv. Tripuna ne može pomjerati niko, pa ni kotorski biskup, još manje župnik, već je to u isključivoj nadležnosti Svete Stolice.

Danas, 30 januara, podsjetio je don Belan, započinje Trodnevnica koja predstavlja trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan Sv. Tripuna.

Uoči Tripundana, 2. februara je svečana Večernja i kađenje svetih moći, prema obredniku iz XVI stoljeća.

Na plakatu koji je javno istaknut, jasno piše da je Tripundan 3. februara, kada je svečana sveta Misa u 10 sati koju služi generalni vikar kotorske biskupije don Anrton Belan, a u 18 je pontifikalna sveta Misa, koju služi kotorski biskup Ilija Janjić.

Novost u proslavljajnju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora i kotorske Biskupije je vanjska svečanost.

Ona je uvedena, objašnjava don Belan, jer se Sveti Tripun, na žalost u Kotoru još ne proslavlja kao praznik grada nego kao crkveni praznik, za razliku od Dubrovnika gdje je za proslavu Sv. Vlaha takođe 3. februara neradni, praznični dan i dan je grada.

Za vrijeme vladavine komunističke ideologije, jedina procesija koja se održavala na čitavoj istočno Jadranskoj obali bila je procesija na dan Sv. Vlaha u Dubrovniku.

Međutim, ni ona se nije održavala 3. februara jer u to vrijeme nije bio neradni dan u ovom gradu, pa se prenosila u sljedeću nedjelju, nakon 3. februara.

Danas to njima nije potrebno, ali nama na žalost jeste, kazao je don Belan i zato se vanjska fešta proslavlja prve nedjelje nakon 3. februara, kako bi se omogućilo da u programu proslave učestvuju  i oni koji su u radnom odnosu, a to su članovi odreda Bokeljske mornarice i gradskih muzika Tivta i Kotora, kao i brojni zaposleni vjernici, zaključio je don Belan za Skala radio.

Svi oni koji kritikuju ovu vanjsku proslavu, oni sasvim sam siguran nijesu zauzeti, nemaju što da rade, pa po kafićima, kotorskim ulicama i na internetu na ure pričaju ono o čemu nemaju pojma, a sasvim sigurno ne vidim ih ni u crkvi, ni na priocesiji, poručio je don Belan.

To dovoljno govori o njima samima.

Audio: 
Don Tonći Belan