Državna nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. siječnja 2015. - 9:04
Autor: 

Državna nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2014. godinu  pripala je  književniku Pavlu Goranoviću  za knjigu pjesama "Grad punog mjeseca" u izdanju Crnogorskog P.E.N. Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Žiri, koji je bio u sastavu: Zuvdija Hodžić- predsjednik i članovi Jovanka Vukanović, Mladen Lompar, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević odlučio je da upravo "Grad punog mjeseca" zaslužuje ovu nagradu.

Kako priopćavaju  iz Ministarstva kulture, na javni poziv koji je objavljen sredinom prosinca  prošle godine pristigli su prijedlozi za ukupno jedanaest knjiga od osam autora.

Za nagradu su se borili:  Jednom pisano 2 (drame) i Približavanje nuli (poezija), Radojice Boškovića; Grad punog mjeseca, Pavla Goranovića; Sašaptavanje sa memorijom, Miraša Martinovića; Studije kritike eseji, i Crnogorci na sceni, Sretena Perovića; MIG (roman) i Film u bunkeru (poezija), Gojka Čelebića.

U užem izboru našle su se knjige: Pavla Goranovića, Miraša Martinovića i Studije kritike eseji Sretena Perovića.

 “Nagrađena knjiga Grad punog mjeseca skladnom poetikom daje jasan pečat crnogorskoj poeziji u samoj završnici dvadesetog i početkom dvadesetprvog vijeka. Goranović pokazuje kako se poezijom mogu mijenjati i oblikovati slike svijeta, pokazuje ljepotu pjesništva. Riječ je o poeziji visokog standarda, čije čitanje traži iste takve, jednako valjane parametre. Njegova poezija svjedoči o bogatoj erudiciji, ali i dubokoj osjećajnosti i plemenitoj melanholiji. Ona je vizionarski bijeg od okova vremena i prostora”, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.