"Iz škrinje za duge plovidbe" - U Noći muzeja

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 17. svibnja 2014. - 10:26
Autor: 

Noć muzeja obilježena je sinoć u Pomorskom muzeju u Kotoru otvaranjem izložbe "Iz škrinje za duge plovidbe". Veliki broj muzeja i galerija u preko četrdeste europskih država otvorio je svoja vrata za brojne posjetioce do kasno u noć.

U Noći muzeja koja je ove godine održana pod motom "Muzejske zbirke povezuju" naš Muzej večeras je dio europske obitelji, kazala je direktorica Pejaković Vujošević.

"Pridružujemo se i ove godine otvarajući izložbu naslovljenu "Iz škrinje za duge plovidbe". Podigli smo poklopce mornarskih škrinja. drvenih i metalnih sanduka, otvorili mornarske kofere sa željom da se na trenutak susretnemo sa predmetima koje su pomorci nosili na putovanja po svjetskim morima. Tako su na ovoj izložbi svjetlost dana ugledali navigacioni instrumenti koje su pomorci koristili za uspješnu plovidbu, koštano šilo za jedra, ali i mašina za šišanje, britva za brijanje i drugi lični predmeti. Posebno mjesto i značaj imali su dnevnici i portolani, o čemu najbolje svjedoči portolan iz 1997. godine, kao i ikona Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i ikona Bogorodice. Izložba obuhvata period od četiri vijeka, 17.-21., izloženo je preko 120 vrijednih predmeta kako iz fundusa Muzeja, tako i iz privatnih zbirki koje su nam ustupili prijatelji našeg Muzeja, Miroslav Marušić, Zoran Radimir, Andrija Mlinarević, Slavko Dabinović i Foto kino i video klub Mladost iz Donej Lastve Tivat.

Izložba "Iz škrinje za duge plovidbe" ima svoju matičnu luku, naš Muzej, iz koje će se već idućeg mjeseca otploviti do drugih gradova u našoj državi, ali i van njenih granica. Želja nam je bila da otrgnemo jedno vrijeme od zaborava, da se na trenutak otisnemo u pomorsku prošlost, jer po prirodnom toku stvari novo potiskuje staro u zaborav. Predmeti na ovoj izložbi su temelj pomorskog nasljeđa koje trebamo čuvati i valorizovati na što nas obavezuje i slavna pomorska prošlost Boke." - rekla je direktorica Pomorskog muzeja Kotor, Mileva Pejaković Vujošević.

Izložbu je otvorio je kapetan duge plovidbe Joško Radoničić koji je kazao.

"Pomorci iz naše porodice, te zajedno s drugim bokeškim pomorcima, kroz vjekove su učestvovali u pomorskom, trgovačkom i kulturnom životu Boke, kao i obnovi najstarije organizacije na Mediteranu - Bokeljske mornarice, polovinom 19. vijeka. Večeras nam Pomorski muzej prezentira predmete koji su bili sastavni dio života na brodu, i stalni pratilac svakog kapetana, oficira i mornara, te nas vraća u doba kada je odlazak na more predstavljao pravu avanturu, punu neizvjesnosti i veoma realnih opasnosti. Zbog toga je mornarska škrinja za njih bila ne samo mjesto gdje su držali svoje lične stvari već i mjesto gdje su uz slike bližnjih, mirise svog doma, krunice i molitvenike, nalazili utjehu u dugim i neizvjesnim putovanjima. Zato vas pozivam da, uz pomoć naših vrijednih domaćina, zaplovimo u prošlost i zavirimo u bogato nasljeđe našeg Pomorskog muzeja"- kazao je kapetan Radoničić.

Pažnju za ovaj događaj izazvala pozivnica za ovaj događaj koja je bila smještena u oslikanoj staklenoj flašici. Izložbu prati Katalog sa pregledom izloženih predmeta.

U glazbenom dijelu programa natupio je sastav „Škuribanda", program je vodila Dolores Fabian. Turiste i goste kroz muzejsku postavku vodili su mladi - nedavno edukovani u ovoj instituciji.