Koncert Zbora Sveučilišta Alkala

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. kolovoza 2014. - 10:39
Autor: 

Na Ljetnjoj pozornici u Tivtu, 21. kolovoza (subota) u 21 sat bit će održan koncert Zbora Sveučilišta Alkala iz Španjolske, pod dirigentskom palicom Amara Gonsales de Mesa.

Zbor Sveučilišta Alkala

Zbor Sveučilišta Alkala, grada Alkala de Enaresa (Alcalá de Henares), je nastao u studenom 1979. godine. Osnovala ga je grupa profesora i učenika podstaknuta željom da svečanije obilježe dan Velikog Alberta, sveca zaštitnika Fakulteta prirodnih znanosti. Od tada nadalje, zbor je rastao i vremenom postao jedna od najvažnijih institucija Sveučilišta Alkala, a to je potvrdilo i priznanje u vidu srebrene plakete koje mu je dodijelio rektor Sveučilišta u studenom 2004. godine.

Već više od osamnaest godina zbor nastupa pod dirigentskom palicom maestra Amara Gonsalesa de Mese (Amaro González de Mesa), obilježavajući svečanosti kako u okviru Sveučilišta tako i izvan njega. Među svojim najodgovornijim nastupima zbor bilježi službene ceremonije Sveučilišta kao što je ceremonija svečanog otvaranja školske godine, zatim, godišnja Ceremonija obilježavanja osnivanja Sveučilišta, Annua Conmemoratio Cisneriana, posvećena kardinalu Sisnerosu (Cisneros) koji ovaj sveučilište  osnovao 1499. godine. Posebna čast zbora je sudjelovanje prilikom godišnje dodjele Servantesove nagrade za književna djela napisana na španjolskom jeziku. Ovom činu predsjedavaju njihova kraljevska visočanstva, kralj i kraljica Španjolske.

Ono što zbor Alkala njeguje od samog početka je glazbena i kulturna razmjena s drugim zborovima što je, pored suradnje sa zborovima unutar Španjolske, dovelo do putovanja u Njemačku, Italiju, Francusku, Litvaniju, Poljsku, Argentinu, Tajvan, Kinu, Makedoniju a kolovoza 2014. godine i u Crnu Goru.

UNESCO je 1998. godine proglasio Alkala de Enares Svjetskom baštinom zbog svojih povijesnih i univerzitetskih obilježja.