Moramo povećati ribarsku flotu prije ulaska u EU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. srpnja 2014. - 10:09
Autor: 

Sugovornik Radio Dux-a dr. Aleksandar Joksimović, šef Radne grupe za pregovore o ribarstu s EU kaže da procijenjena bio masa bijele ribe koja se može izlovljavati u Crnoj Gori na osnovu istraživanja je do 600 tona, nažalost mi uspijemo godišnje uloviti samo oko 400 tona.

„Crna Gora nije dovoljno iskoristila riblje resurse na putu ka EU. Predstoji nam obaveza da povećamo ribarsku flotu, ali ta sredstva ne možemo dobiti iz fondova EU, već sredstvima koje će obezbjediti naša država, tako da je objavljen oglas kako bi se zainteresovani  mogli prijaviti, da pod povoljnim uslovima mogu kupiti ribarice i opremu" – kaže Joksimović.

Prema njegovim riječima, preporuka komesarke EU, za pomorstvo i ribarstvo, De Monaki, je da bi Crna Gora trebala razvijati ekološki održivo ribarstvo koje će se vezati za turizam, te turistima ponuditi ribu i školjke iz svog dijela Jadrana.

„U crnogorskom dijelu Jadrana postoji veliki turski brod koji vije crnogorsku zastavu, dakle osnovana je komapanija, to je velika plivarica koja je počela s izlovom pelagičnog resursa, ali se susreću sa brojnim problemima neorganizovanog tržišta, kako plasirati ribu, bereze ribe, prerade, nažalost danas u CG ne radi nijedna fabrika za preradu ribe, tako da su to problemi koje moramo riješti.

U procesu je donošenje novog Prostornog plana za obalno područije CG, gdje smo mi kao Institut za biologiju mora iz Kotora aktivno uključeni, dajemo preporuke za lokacije na kojima bi širili i jačali razvoj marikulture na otvorenom moru, obzirom da su jedina uzgajališta ribe danas u Boki“- kaže za naš Radio dr. Aleksandar Joksimović, šef Radne grupe za pregovore o ribarstu s EU.

O radu Instituta za biologiju mora, gdje radi petnaest znanstvenika, brojnim istraživačkim međunarodnim projektima koji se realiziraju, više poslušajte u našoj emisiji Zeleno plava eko Boka.