Povratak u prošlost

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. studenog 2014. - 11:02
Autor: 

Promocija monografije „Srednja pomorska škola Kotor" autora Ljuba Mačića sinoć je održana u Kulturnom centru „Nikola Đurković" u Kotoru povodom 165 godina Srednje pomorske škole.

Centar je bio ispunjen do zadnjega mjesta ljudima koji su i sami bili dio Srednje pomorske škole Kotor, te imali potrebu da dođu i podrže promociju koja za njih predstavlja dio osobnog doživljaja.

Nazočne je na početku večeri pozdravio ravnatelj Škole Veljko Botica: "Naša škola jeste obrazovna institucija, ali ako dio politike, kada je u pitanju pomorstvo, ne odrađujemo kao država kvalitetno i kompetentno, u tim okolnostima dovodimo i problem u samu školu". Botica je izrazio veliko zadovoljstvo što su među nazočnima večer uveličali brojni roditelji djece koja pohađaju Školu, koji su i sami bili dio ove prosvjetne obitelji.

Glumačka sekcija Kulturnog centra "Nikola Đurković" doprinijela je posebnom ugođaju večeri te večer učinila posebnom i zanimljivom.

Bivša gradonačelnica Kotora, Marija Ćatović je naglasila da je, odgajajući se u staroj kapetanskoj obitelji Dabinović, shvatila koliko je neraskidiva veza između čovjeka i mora i koliko cijeni težak pomorski život, kao i razumijevanje odvojenosti od obitelji i izloženost raznim nedaćama tijekom plovidbe. Scenografija, koju je uradio Petar Pejaković je oduševila nazočne.

Recezent prof. dr. Milenko Pasinović je naglasio koliko je ponosan što je bio učenik, profesor kao i ravnatelj ustanove koja je bitno utjecala na njegov život. Autor Ljubo Mačić je izrazio zahvalnost svima koji su mu pomogli u realiziranju ovog projekta zbog kojeg je osjećao strah hoće li na vrijeme završiti zadatak koji mu je povjeren. Također je rekao da ustanova koja nije radila samo za vrijeme Prvog svjetskog rata je bezbroj puta dokazala da traje i da će trajati još dugi niz godina usprkos problemima koji su neizbježni i s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

Na kraju večeri, posjetitelji su bili u prilici da uživaju u domjenku i razgovaraju o ovoj promociji koja nije upriličena onako kako su svi očekivali već su imali osjećaj da su se nakratko vratili u prošlost i u školske klupe.