Svečani koncert povodom Dana zastave u Ulcinju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. studenog 2014. - 12:18
Autor: 

Sinoć je u Ulcinju povodom obilježavanja najvećeg albanskog praznika, Dana zastave, koji se slavi 28. studenoga, održan svečani koncert. Okosnicu programa činio je nastup Simfonijskog orkestra iz Tirane pod dirigentskom palicom maestra Edmonda Doka.

Početak priredbe obilježilo je prigodno dizanje zastave Republike Albanije uz pjevanje albanske nacionalne himne u izvanrednoj izvedbi sopranistice Mariane Leke i baritona Ylbera Gjinija.

U nastavku programa izmjenjivale su se  operne arije, uvertire, romance i simfonijske pjesme i varijacije  u  izvedbi simfonijskog orkestra i solista: baritona Ylbera Gjinija, sopranistica Eve Golemi i Mariane Leke, i violinista Gëzima Bul¢arija. Svaka od  pomno odabranih skladbi ima poseban značaj u podizanju nacionalne i kulturne  svijesti albanskoga naroda kroz povijest.

Ogromnim su pljeskom popraćene izvedbe  popularnih brojeva filmske glazbe, među kojima bismo izdvojili: " Beteja, O ju male" iz filma Skenderbeg u izvedbi baritona Ylbera Gjinija, naslovnu skladbu iz filma " Život je lijep" ( " La vita e' bella")  Roberta Benignija,   i Baladu za violinu i orkestar iz " Schindlerove liste" u izvanrednoj izvedbi violinista Bulcarija.    

Cjelokupni program je kao poseban gost  popratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, na poziv Gencija Nimanbegua, zastupnika albanske manjine u crnogorskom parlamentu i predsjednika Albanskoga savjeta u Crnoj Gori, koji je gospodina Dekovića, u znak osobitog poštovanja, na početku programa pozdravio na hrvatskom jeziku, a zatim ostale sudionike i publiku na albanskom jeziku. Koncert su pratili i brojne osobe iz  kulturnog i javnog života.

Program je održan u organizaciji Nacionalnoga savjeta Albanaca i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, čiji su predstavnici, na čelu s direktorom Fonda, Safetom Kurtagićem,  također nazočili priredbi.  

Proglašenje neovisnosti Albanije (albanski:Shpallja e Pavarësisë ili Deklarata e Pavarësisë) je jedan od najvažnijih događaja u albanskoj povijesti. Neovisnost Albanije proglašena je  28. studenog 1912. na Velikoj skupštini u Valoni i predstavlja završnicu višedesetljetne albanske borbe za neovisnost.