Svjetski dan zaštite životne sredine - "Podignite glas, a ne razinu mora"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. lipnja 2014. - 10:59
Autor: 

Svjetski dan zaštite životne sredine utvrđen je od strane Generalne skupštine UN 1972. godine i danas se obilježava u više od sto država diljem planete.

Ovu godinu UN je proglasio međunarodnom godinom malih otočnih država u razvoju, a poruka ovogodišnjega Svjetskog dana zaštite okoliša je "Podignite glas, a ne razinu mora".

Vlade, mediji, nevladine organizacije, lokalne zajednice, kao i pojedinci organiziraju razne akcije i aktivnosti: šetnje, sadnja drveća, biciklističke vožnje, koncerte, izložbe, razna natjecanja, kampanje čišćenja i recikliranja, a sve u cilju skretanja pozornosti na pojedine ljudske aktivnosti koje ugrožavaju život na našoj planeti (zagađivanje zraka, voda, uništavanje šuma).

Svake godine na ovaj dan poduzeća, lokalne samouprave, NVO, škole i pojedinci dobijaju priznanja u ovisnosti koliko su se angažirali oko zaštite životne sredine i njezinom promoviranju.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava i Crna Gora. NVO "EKOM- Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori" već sedmu godinu zaredom ogranizirala je konkurs "Mladi eko-reporteri, program Fondacije za ekološku edukaciju" i treći put kampanju "Za manje smeća" Fond kompanije Wrigley. Povodom ovog događaja, u Podgorici su mladim eko reporterima iz cijele Crne Gore uručene nagrade za dva međunarodna konkursa. Radi se o konkursima "Young reporters for the Enviroment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća).

Mladim eko-reporterima iz Crne Gore uručene nagrade

Ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su ukupno tri nagrade - jednu prvu i dvije druge. Po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 19 zemalja dijele treće mjesto zajedno sa Turskom i Slovačkom, dok su ove godine njihovi najbolji vršnjaci bili iz Kanade i Malte.

Na natjecanju mladih ekoreportera, Zorana Đukić, učenica Srednje likovne škole "Petar Lubarda" sa Cetinja, osvojila je prvu nagradu za fotografiju "Naizgled lijepo" (kategorija 15-18 godina).

Na natjecanju kampanje "Za manje smeća", Eldin Šaljić, učenik Osnovne škole"Bać" kod Rožaja, osvojio je drugu nagradu za fotografiju "Prirroda egzistira" (kategorija 12-15 godina), dok je Aldina Murić, učenica Gimnazije "30. septembar" iz Rožaja, osvojila drugu nagradu za fotografiju "Što bi se ti mučio kada rijeka ionako nosi sve?" (kategorija 19-21 godina).

U pripremi ovih nagrađenih radova učenicima su pomagali profesori- mentori Vukan Lompar sa Cetinja, Šadija Demić iz Baća, Adisa Malagić i Sabaheta Ramović iz Rožaja.

Na nacionalni konkurs je stiglo oko 400 radova koje je pripremilo preko 300 učenika iz 18 srednjih i 28 osnovnih škola Crne Gore, a 14 najboljih radova je poslato na dva međunarodna natjecanja.

Audio: 
Medjunarodne nagrade 2014 - Mladi Eko reporteri, Sasa Karajovic