Vuksanović o aktivnostima hrvatske manjinske zajednice

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. kolovoza 2014. - 11:21
Autor: 

Gost emisije Radio Dubrovnika "S Hrvatima Boke" bio je Adrijan Vuksanović, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine, predsjednik NVO Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" i član Hrvatske građanske inicijative.

Vuksanović je, između ostalog, govorio o brojnim aktivnostima hrvatske zajednice u proteklom periodu, koje su sadržane u 126 stranica kucanog teksta, te naglasio da se time ne mogu podičiti ni puno brojnije zajednice, na što je on izuzetno ponosan. Od dešavanja koja su se nedavno dogodila u organizaciji hrvatske zajednice, Vuksanović je izdvojio večer posvećenu boksaču Mati Parlovu održanu u nedjelju i Feštu od rogača, na kojoj je nastupila klapa "Maslina" iz Šibenika.

Vuksanović je naglasio koliko su projekti male hrvatske zajednice značajni za društvo: "Nakon 70 godina one tišine, kada je vladala represija i autocenzura u našem narodu, kada se nije smijelo ni pjevušiti, a kamoli glasno pričati o nekim našim temama, sada je jedno veliko oduševljenje i potreba da se, nakon 70 godina, osvijetle naši svijetli likovi iz prošlosti. Mi moramo biti generacija kontinuiteta, nikako generacija zaborava, i zbog toga moramo tražiti nadahnuće u našoj prošlosti, ali ne smijemo biti zagledani u prošlost."

O međusobnom komuniciranju i sjednicama članova savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vuksanović je kazao da nije lako sve to organizirati i usaglasiti, ali da je on optimista, te da spomenuto tijelo za njih predstavlja nekoga tko vodi brigu o Hrvatima.

O položaju Hrvata u Crnoj Gori, Vuksanović kaže da on nikada nije bio bolji, ali da može biti i bolji.

Što se tiče budućih aktivnosti hrvatske zajednice, Vuksanović je najavio večer posvećenu bokeljskom pjesniku i mučeniku, Vjenceslavu Čižeku, koja će biti održana u rujnu, a za koju se već aktivno pripremaju.

Audio: 
S Hrvatima Boke - gost Adrijan Vuksanović