Zaštitimo ugled Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. siječnja 2015. - 15:55
Autor: 

Kao jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori prinuđeni smo oštro reagirati na kršenje višestoljetne tradicije i vrijeđanje osjećaja svih koji tu tradiciju čuvaju i njeguju. Našom reakcijom želimo zaštititi Kotorski karneval, po kojem je, između ostalog, naš Grad i prepoznat. Žalosna je činjenica da će 22. veljače biti centralna svečanost ovogodišnjeg maskenbala, dok 17. veljače, dan prije Čiste srijede, završavaju u cijelom svijetu sve manifestacije ovakvog tipa. Sama riječ karneval - carnevale, svjedoči o tome, jer u prijevodu s latinskog znači 'pozdrav mesu', jer od toga dana počinje vrijeme suzdržavanja, pokore i intenzivnije molitve kao priprava za najveću kršćansku svetkovinu Uskrsnuće Isusa Krista, tj. Uskrs. Samim tim karnevalske manifestacije u razdoblju posta vrijeđaju, ne samo katoličke vjernike, već i pravoslavce. Nažalost, zadnjih godina, organizatori Kotorskog karnevala nisu vodili računa o tome. Zbog svega navedenog naša reakcija usmjerena je na zaštiti i Karnevala, ali i dostojanstva vjernika, a ništa manje i svih onih koji njeguju tradiciju i sve što ona predstavlja za Bokelje.
Dakle, organizirati Zimski kotorski karneval u korizmi i istodobno se dičiti tradicijskim vrijednostima je neukusno, jer upravo najglasniji pobornici te tradicije su njeni rušitelji. Zbog toga, za Kotorski karneval se više ne može reći da je tradicionalni, već jedinstveni i to nažalost u onom negativnom smislu, jer održava se kad nijedan u svijetu. Tradicija je posljedica zdrave kulture, a kako se u Boki često dičimo suživotom i tolerancijom, pitamo gdje su sada te vrijednosti? Očigledno, radi se o demonstraciji nekulture i nepoštivanja drugog i drugačijeg. Tko god sudjeluje u ovogodišnjim karnevalskim svečanostima Kotora, ne treba da se ponosi bazilikom katedralom sv. Tripuna, kao ni Gospom od Škrpjela, jer sudjeluje u skrnavljenju i jednog i drugog. Zato apeliramo da se stane na put ovakvim događajima, kako bi  zaštitili ugled i čast Grada Kotora pred svijetom.
Očekujemo reakciju i drugih političkih subjekata kojima povjerenje daju građani na izborima, a koji su, također,  povrijeđeni ovakvim činom.

S poštovanjem
Marija Vučinović,
predsjednica Hrvatske građanske inicijative