srpnja 2011

Nedjelja, 31. srpnja 2011.

Donja Lastva, Tivat, 31.srpnja 2011.g.(Radio Dux) -Sinoć je u Donjoj Lastvi kraj Tivta održana druga po redu Fešta od rogača, u organizaciji Hrvatske krovne zajednice. Veliki broj posjetitelja ispunio je lastovsku rivu. Svečanosti su nazočili i visoki djelatnici iz političkog i kulturnog života. Među njima bili su konzulica prvog razreda Republike Hrvatske u Kotoru Katja Žarnić, zastupnica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, dopredsjednik Općine Kotor Filo Biskupović, lastovski župnik don Dejan Turza i brojni drugi. Najzaslužniji za održavanje ove turističke priredbe su: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, Općina Tivat, Turistička organizacija Tivta, kompanija "13. jul-Plantaže", dok je medijski sponzor bio radio Dux.

Subota, 30. srpnja 2011.

Tivat , 30.07.2011. ( Radio Dux ) - Preksinoć je na Tivatskoj Rivi Pine odrzana "Izlozba Suvenira" u organizaciji Turističke Organizacije Tivta i NVO "Civilni centar". Tivćani i mnogobrojni turisti bili su u prilici da vide razne suvenire izlozene na tridesetak štandova. U zabavnom djelu programa, goste je zabavljala Svetlana Raičković i grupa "Grlice " sa broda "Vodena Kočija".
 

Subota, 30. srpnja 2011.

Kotor 30.srpnja 2011.(Radio Dux) - U biblioteci Pomorskog muzeja Crne Gora juče je predstavljen je znanstveni rad Lenke Blehove Čelebić, znavstvenice koja je prvi put na našim prostorima pokrenula pitanje Jevreja u Boki kotorskoj u 15 i 16. stoljeću. Autorka je pratila tragove judaizma na prostorima Crne Gore u europskom kulturnom i duhovnom kontekstu.
"Mi istraživači smo se dugo pitali da li je u Boki bilo Jevreja. Poznato je da krajem 15 I početkom 16 stolječa dolazi do značajnih migracia Jevreja ka Europi .Poznato je da su u Kotoru zivjele razlicite etnicke I religiozne grupe u harmoničnom skladu. Jevreju su bila omrazena manjina ali I draga zbog jake ekonomske snage I jakih trgovačkih veza. Kotorski trgovci su bili u kotanktu sa jakim trgovcima jevrejskog porijekla narocito u Mletackoj republici.

Kotor 29.srpnja 2011.(Radio Dux) - Nivo pomorskog saobraćaja u zoni nadležnosti Lučke kapetanije Kotor ovog je ljeta za 10 do 15 odsto veći nego u isto vrijeme lani. U zaliv Boke koji pokriva kotorska kapetanija, svakodnevno uplovljavaju najmanje po dva kruzera i desetak jahti, a na moru je svakog dana i veliki broj turističkih i izletničkih brodića, te malih plovila za sport i rekreaciju. Uprkos velikoj gužvi na moru i nerijetko nesavjesnom ponašanju pojedinca za kormilom, ove godine na sreću, nije bilo popmorskih nezgoda u Boki. Prema riječima lučkog kapetana Nikole Drakulovića, inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor je u granicama tehničkih i kadrovskih mogućnosti, maksimalno angažovana na kontroli stanja na moru i prevenciji nemilih dogadjaja. Do sada su inspektori obavili 262 pregleda plovnih objekata, naplaćeno je 15 novčanih kazni, a u toku su i dva prekršajna postupka protiv onih koji su povrijedili odredbe pomorskih zakona.

Četvrtak, 28. srpnja 2011.

PERAST, 28. srpnja 2011. (Radio Dux) - Perfomansom "Priče o moru", glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, uz zvuke klape "Škuribanda" iz Kotora na trgu ispred župne crkve Svetog Nikole sinoć je otvoren 10. Međunarodni festival klapa Perast 2011.
Jubilarni festival predstavila je ravnateljica Marina Brajinović koja je istakla značaj festivala u očuvanju i vrednovanju tradicionalne klapske glazbe kroz proteklo desetljeće. Umjetnički direktor Miroslav Homen kazao je kako festival iz godine u godinu je sve kvalitetniji sto potvrđuje prepoznatljivost festivala u regionu i šire.

Srijeda, 27. srpnja 2011.

Kotor 27.srpnja 2011.-(Radio Dux) - Radionica "Stari gradovi- tetar na otvorenom" za sudente i diplomce Akademije kazališnih umjetnosti iz Zagreba i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja biti će održana u Kotoru naredna tri dana, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige koje finansira Evropska zajednica.
Projekat su predstavili Saša Milošević direktor Centra za kulturu Kotor, Varja Đukić NVO Prostory, Podgorica, Ivica Kunčević, reditelj iz Zagreba.

Srijeda, 27. srpnja 2011.

Povodom suglasnosti koje je Porto Montenegro dobio na plan upravljanja opasnim otpadom, gost u emisiji „Zeleno- plava eko Boka" bio je direktor poduzeća za sanitarnu i ekološku zaštitu" Hemosan" iz Bara, koje je suradnik Portu Montenegru u projektu tretiranja otpada. Direktor kompanije, g-din Zoran Nikitović izjavio je da "Porto Montenegro predstavlja lidera u oblasti implementacije visokih standarda zaštite životne sredine i primjer koji bi i drugi operateri marina u Crnoj Gori trebalo da slijede".
Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je suglasnost na Plan upravljanja opasnim otpadom za Porto Montenegro marinu i turističko naselje za period od 3 godine.

Tivat 26. srpnja 2011. (Radio Dux) - Jednu od najčistijih plaža u Boki "Opatovo" ili kako mještani zovu Zeleni ferao – Luka Stevovića, danas popodne zapljusnula je naftna mrlja ili katran. Kupači su sa nevjericom nijemo posmatrali mrlju u dužini od dvijestotinjak metara koja se približavala plaži. Zakupac plaže na kojoj je plažni mobilijar i bar, bespomoćno je okretao brojeve telefona nadležnih inspekcija koji nijesu odgovarali na pozive ili one koje je dobio "nijesu nadležni" prema njihovim riječima. "Iz Lučke kapetanije mi je saopšteno kada uhvatim počionica koji ispušta nedozvoljene supstance u more da tek onda mogu reagirati" kazao nam je vidno rezignirani zakuplac plaže.
Brojni turisti i mjestani nijesu htjeli komentarisati ovaj slučaj zagađenja, već su pokupili svoje stvari, odmahnuli rukom, tako da je plaza ubrzo ostala pusta a na pijesku mrlje koje će ih i sutra dočekati. Vaš reporter je po dolasku kući nitro razređivačom ćistio noge i papuče od katrana.
Pogledajte kako je to izgledalo u jeku turističke sezone u srcu Boke na plazi "Opatovo" danas popodne oko 18 sati na našim fotografijama i video zapisu.

Stranice