MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA PERAST 2011

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. srpnja 2011. - 10:01
Autor: 

Perfomansom "Priče o moru", glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, uz zvuke klape "Škuribanda" iz Kotora na trgu ispred župne crkve Svetog Nikole sinoć je otvoren 10. Međunarodni festival klapa Perast 2011.
Jubilarni festival predstavila je ravnateljica Marina Brajinović koja je istakla značaj festivala u očuvanju i vrednovanju tradicionalne klapske glazbe kroz proteklo desetljeće. Umjetnički direktor Miroslav Homen kazao je kako festival iz godine u godinu je sve kvalitetniji sto potvrđuje prepoznatljivost festivala u regionu i šire.

Festival je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, nakon čega je nastupila klapa "Cambi" iz Kaštel Kambelovaca.
Na ovogodišnjem festivalu se prijavilo rekordnih 25 klapa koje će nastupiti u tri natjecateljske večeri, a iz Hrvatske će nastupiti 15 klapa.
Od 21 sat večeras su na programu nastupi ženskih klapa, sutra mješovitih i klapa koje izvode nove kompozicije, a u subotu će se publici predstaviti muške klape. Završne festivalske večeri, 31. srpnja klape će nastupiti u revijalnom programu.
Novina ove godine je nagrada za najbolji tekst koji će ocjenjivati poseban žiri, a utemeljena je i nagrada pod nazivom "Nagrada profesora Nikole Gregovića" koja će biti dodijeljena najboljoj klapskoj pjesmi, tekstu i aranžmanu.
 
Audio: Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović

Audio: Direktorica Festivala Marina Brajinović