Otvoren 13. Međunarodni festival klapa Perast 2014.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. lipnja 2014. - 10:27
Autor: 

Trinaesti međunarodni festival klapa Perast 2014., u sklopu Kotor Art-a , otvoren je u petak navečer na Trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu nastupom ženskih i mješovitih klapa. Festival je otvorila gradonačelnica Kotora, Marija Ćatović.

U natjecateljskom dijelu Festivala nastupile su ženske klape Oršulice iz Vodica, Narenta iz Mostara, Bellezza iz Tivta, Diva iz Širokog Brijega, Garofuli iz Bibinja, Štorija iz Kaštel Kambelovca i Ventula iz Splita, a u kategoriji mješovitih klapa, Kurenat iz Solina s Mljeta, Škerac iz Medulina Veterani vazda mladi iz Tivta i Castel Nuovo iz Herceg Novog.
Prema ocjeni stručnog žirija prvo mjesto u kategoriji ženskih klapa osvojila je klapa "Štorija" iz Kaštel Kambelovca. Drugo mjesto pripalo je klapi "Ventula" iz Splita.
Treće mjesto osvojila je klapa "Diva" iz Širokog Brijega.

Klapa "Štorija" je, i prema ocjeni publike, najbolja ženska klapa Festivala klapa 2014.

U kategoriji mješovitih klapa prvo mjesto nije dodijeljeno. Druga nagrada, po ocjeni stručnog žirija, pripala je klapi "Škerac" iz Medulina, a treća nagrada pripala je klapi "Kurenat" sa Mljeta.

Mini koncert održala je klapa "Kaše" iz Dubrovnika.
Večeras 28. lipnja (subota) takmičiti će se muške klape i kategorija nova klapska kompozicija, a početak je u 21 sat.
Prepoznatljivost peraškog festivala je u tome što sve klape u natjecateljskom dijelu pjevaju po jednu bokeljsku pjesmu tako da će se ovog puta čuti dvadesetak potpuno novih aranžamana pjesama iz Boke, koje je na području Boke kotorske prikupio etnomuzikolog Ludvik Kuba.
Ludvik Kuba je 1907. objavio zbirku od 255 notnih zapisa kompozicija prikupljenih u Boki kotorskoj koje se čuvaju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
U sklopu festivala danas 28. lipnja održat će se znanstveni skup pod nazivom Čuvanje kulturne baštine – klapska pjesma u Perastu na kome će govoriti poznavatelji klapske glazbe i bit će promoviran časopis "Lirica".
Na festivalu je nastupilo ukupno 20 klapa u natjecateljskom dijelu, 7 ženskih, 9 muških i 4 mješovite klape.
13. Međunarodni festival klapa Perast 2014. završava u nedjelju 29. lipnja revijalnom večeri.