ožujka 2012

Subota, 31. ožujka 2012.

Kotor 31.ožujka 2012.(Radio Dux)- U Pomorskom muzeju, u petak je promovirarana knjiga "Antički natpisi u Crnoj Gori" autora mr Jovana Martinovića. Knjigu su predstavili arheolozi dr Čedomir Marković, mr Vilma Kovačević i Slavko Mandić predsjednik kotorskog ogranka Matice crnogorske koja je i nakladnik ovog vrijednog djela. U muzičkom dijelu programa nastupile su profesorice kotorske Muzičke škole "Vida Matjan" Angela Mijušković i Tamara Knežević.

Petak, 30. ožujka 2012.

Tivat 30.ožujak 2012. (Radio Dux)- Danas je na parkingu u ulici II Dalmatinske brigade, u sklopu aktivnosti na uspostavljanju državne mreže stanica za praćenje kvaliteta zraka zvanično puštena u rad automatska stacionarna stanica.
Svečanom puštanju u rad stanice za praćenje kvaliteta zraka prisustvovali su ravnateljica Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović, Predsjednik Općine Tivat Miodrag Kankaraš, savjetnik u agenciji Gordana Đukanović.

Četvrtak, 29. ožujka 2012.

Podgorica 30.ožujak 2012.(Radio Dux)- Muzička manifestacija Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori biće svečano otvorena u nedjelju, 1. travnja, koncertom austrijskog ansambla Radio String Quartet, koji će u 21 sat biti priređen u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“. Prvi put ove godine publika će biti u prilici da prisustvuje programima tokom čitavog travnja i to u šest crnogorskih gradova: Podgorici, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Pljevljima.
"Džez muzika je izuzetno popularna među savremenom publikom u Austriji i to je jedan od razloga zbog kojeg smo željeli da omogućimo gostovanje grupe Radio String Quartet" – kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori, Martin Pamer, najavljujući gostovanje benda iz njegove domovine. Prema riječima Pamera, ovi smjeli muzičari istražuju graničnu liniju između klasične muzike, džeza, roka i popa, stvarajući jedinstvenu poliritmičku tenziju i fascinantne obrte.

Četvrtak, 29. ožujka 2012.

Donja Lastva, 29. ožujka 2012. g. (Radio Dux)- Sinoć je u Domu kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana druga po redu predizborna tribina Hrvatske građanske inicijative. Pred velikim brojem mještana predstavili su se kandidati za odbornike u budućem sazivu općinskog parlamenta.
Skup je otvorio nositelj liste „HGI-Vjerni Tivtu" Ilija Janović. On je simpatizerima i članstvu HGI-a, između ostalog rekao: „Svoj posao kao potpredsjednik općine Tivat obavljao sam pošteno i odgovorno. Učinio sam upravo najviše ono što se moglo, a da ne iznevjerim naš program i izlazio sam maksimalno u susret građanima i strankama. HGI na ovim izborima ima dobar program te plan za naredni period koji je sukladan vašim potrebama, a to je upravo ono zbog čega nas glasujete. Zato i nema sumnje u naš izborni rezultat, jer mi radimo za opće dobro Tivta i svih Tivćana, kao što su to Hrvati oduvijek i radili. Svaki dio grada Tivta nam je jednako bitan, kao i svaki građanin i građanka. U narednom periodu ćemo iznimno poticati jačanje mjesnih zajednica i poboljšanje uslova života u njima. U Donjoj Lastvi je uradjeno i unapredjeno puno stvari. Obećajem tako će biti i dalje".

Tivat 28.ožujak 2012.(Radio Dux)- Premijer Igor Lukšić izrazio je danas u Tivtu zadovoljstvom dinamikom realizacije velikih investicija Porto Montenegro, Qatari Diar i Luštica Bay, ali i načinom na koji su mala i srednja tivatska preduzeća našla svoje mjesto u ukupnom razvojnom putun grada orijentisanom na turizam i nautiku.
Lukšić je boravio u „radnoj posjeti" Tivtu u kome se za 9 dana održavaju lokalni izbori. U pratnji gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i dvojice potpredsjednika Općtine Tivat Ilije Janovića (HGI) i Krsta Boškovića (SDP), premijer je obišao lokaciju nekadašnjeg hotela „Plavi horizont" čije je rušenje u završnoj fazi. Osim prvog čovjeka Qatari Diara Entonija Skolsa, Lukšića su na budućem gradilištu u uvali Pržna dočekali i podgorički biznismeni Danilo Petrović i Tomislav Čelebić čije firme izvode radove na toj lokaciji. Nešto dalje, u uvali Oblatna, Lukšić je u posjetio i gradilište pristupnih puteva jednom dijelu budućeg kompleksa „Luštica Bay" kao i izložbeni salon kompanije „Orascom" koja realizuje ovaj projekat, a domaćin mu je bio Omar Farid, jedan od glavnih arhitekata u „Orascomu".

Dubrovnik, 24. ožujka 2012. (Radio Dux) - Danima kršćanske kulture pridružila se prvi put i Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku, koja je sinoć duhovnim koncertom crkvenog zbora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" obogatiti ovogodišnji program.
U sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture" koja donosi izrazito kvalitetne sadržaje posebnu pažnju je privukao – što je posvjedočila prepuna Pravoslavna crkva Svetog Blagovještenja – nastup Crkvenog hora « Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški» iz Trebinja.

DUBROVNIK, 27. ožujka 2012. (Radio Dux) - "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" - naziv je knjige autora prof. dr. Jakova Dulčića i dipl.ing. Branka Dragičevića koja je predstavljena u ponedeljak na Sveučilištu u Dubrovniku.
Knjiga je objavljena krajem 2011. godine u izdanju Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Državnog zavoda za zaštitu prirode i svojevrstan je vodič u prikazu novijih promjena u ihtiofauni Jadranskog i Sredozemnog mora.

Kotor, 27. ožujka 2012. g. (Radio Dux) - Sinoć je u prepunoj crkvi Svetog Duha premijerno izvedena opera Giacomo Puccinia "Sestra Anđelika". Organizator i producent ovog značajnog kulturnog događaja bila je Glazbena škola „Vida Matjan", povodom 65. obljetnice postojanja. Režiser opere je Petar Pejaković, a u glavnim ulogama našle su se Maja Lukšić, Milica Zdravković i Amanda Stojović. "Sestre Anđelike" je dio Puccinijevog triptiha, zajedno sa operama jednočinkama "Plašt" i "Đani Skiki". Operu je šest mjeseci pripremala sa svojim suradnicama profesorica solo pjevanja Mirela Šćasni.

Ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Cetinje 26.ožujka 2012.(Radio Dux) - Promocija drugog broja časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore "Komuna" koji izlazi tromjesečno, biće priređena večeras u 19 sati u svečanoj sali prijestonice Cetinje.
Na promociji će govoriti gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, pomoćnik ministra kulture Lidija Ljesar glavni i odgovorni urenik "Komune" Amer Ramusović, Izvršni urednik časopisa Minja Bojanić, istoričari umjetnosti Aleksandar Čilikov i Maja Đurić. Drugi broj časopisa donosi tekstove o podsjećanju na kulturnu baštinu Cetinja Bara, Kolašina, Berana, Gornje Lastve...

Stranice