PREMIJER BORAVIO U „RADNOJ POSJETI“ TIVTU

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 28. ožujka 2012. - 17:18
Autor: 

Premijer Igor Lukšić izrazio je danas u Tivtu zadovoljstvom dinamikom realizacije velikih investicija Porto Montenegro, Qatari Diar i Luštica Bay, ali i načinom na koji su mala i srednja tivatska preduzeća našla svoje mjesto u ukupnom razvojnom putun grada orijentisanom na turizam i nautiku.
Lukšić je boravio u „radnoj posjeti" Tivtu u kome se za 9 dana održavaju lokalni izbori. U pratnji gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i dvojice potpredsjednika Općtine Tivat Ilije Janovića (HGI) i Krsta Boškovića (SDP), premijer je obišao lokaciju nekadašnjeg hotela „Plavi horizont" čije je rušenje u završnoj fazi. Osim prvog čovjeka Qatari Diara Entonija Skolsa, Lukšića su na budućem gradilištu u uvali Pržna dočekali i podgorički biznismeni Danilo Petrović i Tomislav Čelebić čije firme izvode radove na toj lokaciji. Nešto dalje, u uvali Oblatna, Lukšić je u posjetio i gradilište pristupnih puteva jednom dijelu budućeg kompleksa „Luštica Bay" kao i izložbeni salon kompanije „Orascom" koja realizuje ovaj projekat, a domaćin mu je bio Omar Farid, jedan od glavnih arhitekata u „Orascomu".

„Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da se u Tivtu sve što smo planirali se u principu realizuje jednom dinamikom koja je realna u vremenu opšte finansijsko-ekonomske krize. Ohrabruje da se svi razvojni projekti u Tivtu ipak ostvaruju i da su kompatibilni sa onim što je lokalna administracija ulagala u unapredjenju infrastrukture. Još jednom smo se uvjerili kako je to bilo moguće da jedan grad iskoristi svoje resurse i od grada koji je, možda i ponajmanje u Crnoj Gori i regionu bio poznat po turizmu, dodje na poziciju jedne od najprestižnijih turističkih destinacija."- ocijenio je premijer koji je juče prisustvovao i otvaranju novog servisnog centra za protivpožarnu opremu, sudove pod pritiskom i brodsku opremu za spašavanje „Antipiros-Una" koji je zajednički projekat splitske firme „Antipiros" i tivatske „Una". Pogon koji zapošljava troje radnika otvorili su gradonačelnik Kankaraš i direktor „Une" Miško Lučić koji je goste upoznao i sa proizvodnim pogonom te kompanije koja se pored ostaloga, bavi i proizvodnjom konopa, ribarske i opreme za more.
Lukšić je obišao i brodogradilište „Navar" u Bonićima gdje ga je vlasnik Branko Zgradić informisao o kapacitetima i razvojnim planovima te firme. „Navar" je inače, razvio proizvodnju više tipova čamaca, radnih i plovila za sport i rekreaciju sopstvene konstrukcije, koje ovaj mali tivatski škver, kao najkompleksniji proizvod koji se uopše pravi u Crnoj Gori, uspješno izvozi i u inostranstvo. Premijer je obišao i gradilište novog hotela u marini Porto Montenegro gdje mu je domaćin bio direktor pravnog sektora „Adriatic Marinasa" Savo Djurović, a u Općtini Tivat imao je sastanak sa gradonačelnikom Kankarašem i čelnicima lokalne uprave.
„U Tivtu se u vremenu finasijske i ekonomske krize nastavilo sa domaćinskim upravljanjem lokalnim javnim finansijama i Tivat je u tom smislu zadržao najveće ocjene kada su u pitanju i administrativni kapaciteti i upravljanje gradom, što je sve dobra podrška investicionih planova."- ocijenio je Lukšić dodajući da takav tivatski razvojni tempo ima velike pozitivne efekte za cijelu državu. Premijer je izrazio očekivanje da će uskoro biti postignut i dogovor sa zainteresovanim investitorima za izgradnju golf terena na dijelu zemljišta „Montepranza" i najavio nova ulaganja u unapredjenje aerodromske i saobraćajne infrastrukture.
Izražavajući Lukšiću "zahvalnost zbog njegovog interesovanja", gradonačelnik Kankaraš je naglasio da je namjera današnje posjete premijera bila „da zaokružimo jednu cjelinu, vidimo kako se odvijaju započeti veliki projekti i kakav je razvoj malih i srednjih preduzeća što smo u posljednje vrijeme potencirali".
„I danas smo se uvjerili da je sve ono što se u Tivtu radilo, doprinijelo i povećanju broja zaposlenih a u narednom periodu se u tom smislu još više očekuje."-kazao je on.
Na pitanje „Vijesti" da li smatra da su Kankaraš i lokalna uprava u protekle četiri godine toliko loše radili da ne mogu dobiti predstojeće lokalne izbore bez pomoći „radnih posjeta" njega i njegovih ministara Tivtu u završnici izborne kampanje, premijer Lukšić je odgovorio da je „na gradjanima Tivta da procijene rad bilo koga".
„Mislim da su gradjani Tivta u suštini vrlo svjesni i radnih napora i kvaliteta ove administracije i da im u tom smislu, bilo koja posjeta ne može bitnije mijenjati stav. Svaka radna posjeta opštinama, bez obzira da li ona vremenski korespondira sa izborima ili ne, je dio mog redovnog programa rada kao predsjednika Vlade. Ja sam i prije oko godinu dana boravio u Tivtu u sličnoj radnoj posjeti i ovo je samo kontuniutet tih aktivnosti kakve sam proteklih dana imao i u Beranama i u Nikšiću. Aktivnosti na terenu su mnogo bolje od kabinetskog djelovanja jer ovako stičete utiske iz prve ruk ešto treba dalje raditi"- kazao je Lukšić koji je inače, nakon završetka razgovora sa novinarima, otišao na ručak sa Kankarašem i njegovim saradnicima, ali i kandidatima sa odborničke liste DPS u hotel „Palma". U pratnji premijera juče je u Tivtu bio i Predrag Nenezić koji ispred GO DPS koordinira aktivnostima te partije u najmanjoj bokeljskoj opštini.
Siniša Luković
Audio: Premijer CG Igor Lukšić