svibnja 2014

U Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi u petak je promovirana monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva, autorice mr. Anite Mažibradić.

Monografija je izašla u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Pored autorice o monografiji govorila je i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.

Subota, 31. svibnja 2014.

Strip "Alan Ford", čiji je prvi broj u Italiji izašao u svibnju prije 45 godina, odavno je na ovim prostorima stekao kultni status i vjerne obožavatelje.

Kao i nekad njegova se britka satira i dalje redovito citira, čak i među onim rijetkima koji ne znaju tko je Grunf, ali ne mogu se ne složiti s njegovim glupavim, a istodobno logičnim krilaticama, poput one da je "bolje ispasti budala nego iz vlaka".

Subota, 31. svibnja 2014.

Rezultati susreta sa završnog turnira vaterpolske Lige prvaka u Barceloni

Polufinale:

Primorje EB (Hrv) - Barceloneta (Špa) 8-10 (3-2, 0-5, 3-2, 2-1)

Radnički (Srb) - Partizan (Srb) 9-4 (2-1, 3-2, 2-0, 2-1)

Za 5. mjesto

Brescia (Ita) - Pro Recco 10-9 (2-2, 0-3, 6-2, 2-2)

Za 3. mjesto - subota 18.30 sati

Primorje EB - Partizan

Finale - subota, 20.00 sati

Barceloneta - Radnički

Subota, 31. svibnja 2014.

Suradnja Crne Gore i Norveške u oblasti pomorstva bit će potvrđena  održavanjem konferencije u Kotoru koja bi trebalo da rezultira najmodernijim training centrom za pomorce u regionu, priopćeno je u petak sa Fakulteta za pomorstvo u Kotoru.

Petak, 30. svibnja 2014.

U kotorskom Kulturnom centru "Nikola Đurković", 30. svibnja (petak) bit će održan godišnji koncert studija za balet i ples "Mala sirena" iz Kotora, s početkom u 19 sati.

Na programu će biti balet, zumba, rock and roll i show dance, a publici će se predstaviti će se predstaviti i mali manekeni uzrasta od 3 do 11 godina.

Ulaz je slobodan.

Petak, 30. svibnja 2014.

U velikoj sali tivatskog Centra za kulturu, 31. svibnja (subota) održat će se koncert korčulanske klape "Kumpanji", s početkom u 20 sati.

Klapa Kumpanji osnovana je 1995. u Blatu na otoku Korčuli. Repertoar klape je širok i raznolik- od hrvatske mise, izvornih i novih dalmatinskih pjesama, novijih obrada, zabavne glazbe do stranih "evergreena".

Klapa je ostavrila brojne nastupe na festivalima diljem Hrvatske, od Omiškog festivala, preko Kaštela, Splita, Šibenika, Makarske, Korčule, do županijskih natjecanja i međunarodnih festivala u Perastu, Veroni i Camerinu.

Emitirano: 
Petak, 30. svibnja 2014.

"Regal princess" naziv je najvećeg broda koji je ikada uplovio u Boku, kojim je pilotirao lučki kapetan Rajko Čavor.

Brod će biti zapisan u povijesti američke kompanije "Princess Cruises" da je za prvu luku svog prvog putovanja odabrao Boku kotorsku, odnosno Kotor, a stigao je iz Trsta.

Radio Dux-a je uspjela napraviti fotografije broda iz pravog kuta, te se jasno može vidjeti njegova veličina. Ima ukupno 19 katova, dugačak je 330 metara, visok 66 metara, ima 17 paluba.

Petak, 30. svibnja 2014.

U velikoj sali Centra za Kulturu Tivat, 30. svibnja (petak) održat će se koncert kamernog zbora Frederigsborg iz Danske, a početkom u 20 sati.

Organizatori koncerta su Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, NVO Crna Gora- Danska i Udruženje crnogorsko-danskog prijateljstva.

Na repertoaru zbora bit će duhovna glazba renesanse, baroka, romantizma i modernizma, ali i svjetovna glazba.

Izložba slika Natalije Đuranović bit će otvorena 30 svibnja (petak) u galeriji Starog grada u Kotoru, s početkom u 20 sati.

Đuranović će se predstaviti uljima na platnu, a postavka će trajati do 10 lipnja.

Natalija Đuranović je rođena 5. ožujka 1974.godine. Završila je školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu i slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je magistrirala.

Emitirano: 
Petak, 30. svibnja 2014.

Gost emisije "Tragom Hrvata Boke i događaja" bio je profesor dr. Milenko Pasinović. U našoj emisiji prof. Pasinović govori o aktualnim problemima, manjinskoj zajednici Hrvata, turizmu, dobrotskoj čipki, Venecijanskom sindromu, Kotoru...

O hrvatskoj manjinskoj zajednici Pasinović je kazao da je u razdoblju od 2003. do 2011. broj Hrvata smanjen za 14%, te da godišnje ima oko 98 Hrvata manje u Crnoj Gori. Pasinović dodaje da je poprilično smanjen i broj katolika, ali da ih ima za 2.200 više u odnosu na broj Hrvata.

Stranice