srpnja 2020

Projekt KotorArt Don Brankovih dana muzike, pod nazivom #synergy, podržan je sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Europe za podršku projekata suradnje na Zapadnom Balkanu. 

KotorArt  je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke glazbe u regiji, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.

Kao jasno definisana prostorna cjelina sa nizom pojedinačnih grobnica i pratećih sakralnih građevina, sa prepoznatljivim pejzažom groblja sa čempresima zasađenim 1872. godine, groblje u Škaljarima značajan je i kulturni i istorijski spomenik. U Kotoru gdje su živjele različite etničke, nacionalne i vjerske zajednice, groblje u Škaljarima svjedoči o identitetu nekadašnjih stanovnika grada kao i o njihovim međusobnim razlikama.

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, unatoč pandemiji, i ove će se godine održati od 15. do 22. kolovoza u gradu Krku, potvrdila je Hini voditeljica škole Sanja Vulić.

Škola se organizira u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori. 

JU Muzej i galerija Tivat je financirala izradu novih postolja topova, koji su prvobitno stajali ispred Kule. Prva fotografija je iz `80-ih godina XX. stoljeća, a druga predstavlja stanje nakon restauracije.

Ovo je još jedan lijep primjer aktivnosti Muzeja i galerije Tivat, na zadovoljstvo kako građana Tivta tako i svih drugih koji će imati priliku posjetiti Tivat te uživati u dašku prošlosti.

„Svim pripadnicima islamske vjeroispovijedi u Crnoj Gori Hrvatska građanska inicijativa upućuje iskrene čestitke povodom Kurban bajrama, uz želju da donese mir, blagostanje, zajedništvo te da ga uz međusobno razumijevanje provedete u krugu svojih obitelji. Neka vam ovo blagdansko vrijeme bude ispunjeno vjerom i snagom“.

 

Hrvatska građanska inicijativa

U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje i izlaska dvije panorame crnogorskog i hrvatskog suvremenog pjesništva Razlog za pjesmu i Odlazak u stihove, koautorskog projekta dr. Željke Lovrenčić i Božidara Prororčića, Art akademija iz Zagreba predstavlja stihove Dragana Popadića, dugogodišnjeg direktora Radio Tivta i poslenika kulture i javne riječi.

 

KONSTANTINU KAVAFIJU

Na Sjednici Skupštine Crne Gore raspravljalo se o izboru članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika. Hrvatska građanska inicijativa izrazila je nezadovoljstvo neizborom Jadranke Joksimović iz Tivta, koja je ispunjavala sve kriterije za članstvo u ovom važnom tijelu. Zbog toga zastupnik HGI - ja Adrijan Vuksanović odbio je  da podrži ostale predložene članove i u ime stranke koju predstavlja glasovao protiv.

Više možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=rvIwVjBw7I4

 

Četvrtak, 30. srpnja 2020.

 Potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović obišao je radove u Gradiošnici, gdje su pri kraju radovi na rekonstrukciji i adaptaciji boćarskih zogova u Gradiošnici.

Podsjetimo, protekle godine je uređeno čeličnim konstrukcijama i natkrivanje terena, a odrađeni su i radovi na podlozi te postavljena kvalitetna rasvjeta, a također je sanirana i podloga za igranje. U cilju jačanja sportske infrastrukture, postavljena je i montažna tribina i zaštitna ograda oko terena.

Četvrtak, 30. srpnja 2020.

,,Uvaženi reise ef. Fejzić, uvaženi ef. Emrović,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  Vama  i svim  pripadnicima islamske vjere  u Crnoj Gori  upućuje najsrdačnije čestitke  povodom Kurban  bajrama  tradicionalnom čestitkom: Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za zdravljem, koje je postalo imperativ u doba pandemije uzrokovane koronavirusom, kao i mirom, zajedništvom  i blagostanjem."

Svako dobro i srdačan pozdrav,

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Četvrtak, 30. srpnja 2020.

U nastavku možete pročitati Zahvalu gospodina Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a gospodinu Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku HNV-a.

"Poštovani gospodine Deković,

zahvaljujem Vam na čestitki koju ste uputili povodom pobjede Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Hrvatski sabor održanima 5. srpnja 2020. Raduje nas što su naši sugrađani u važnom trenutku za Hrvatsku prepoznali napore HDZ-a te viziju i program „Sigurna Hrvatska“.

Stranice