studenog 2020

Stožer civilne zaštite  RH u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati.

O Odluci je na sjednici Vlade izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ponedjeljak, 30. studenog 2020.

Dobri duh ,,Velog mista“

Općina  Tivat donijela je novu Odluku o organizaciji i načinu rada lokalne uprave Općine Tivat (Službeni list Crne Gore – općinski propisi, 40/20), čime je dosadašnji broj organa uprave i općinskih službi umanjen i sada ih je ukupno 12. Shodno novoj odluci organi uprave su:

 • Sekretarijat za lokanu upravu

• Sekretarijat za financije

• Sekretarijat za uređenje prostora

• Sekretarijat za privredu

• Sekretarijat za društvene djelatnosti

• Sekretarijat  za inspekcijski i komunalni nadzor

• Direkcija za imovinsko-pravne odnose i

Prvi box set glazbene dive Gabi Novak objavljen je pod nazivom "Diskobiografija", a ima i 23 pjesme objavljene prvi put. Bogato opremljeno izdanje sadrži šest CD-a na kojima je ukupno 116 originalnih pjesama nastalih od 1957., poput teme iz crtanog filma Benko Kremenko do "Sanjaj jedini", njene posljednje studijske pjesme objavljene 2019., izvijestili su u nedjelju iz diskografske kuće "Croatia Records".

Ono što čini posebnim i iznimno vrijednim to izdanje su i 23 pjesme koje se prvi put nalaze na nosačima zvuka, stoji u priopćenju.

Petar  Vidak “Smokve”

Krševiti zaljev Jadranskog mora, kako ga naziva Frano Alfirević u sebi krije neznane ljepote i bogatstva. Miloš Crnjanski u XXI. stoljeću bilježi: „Kažu ljudi, koji svijet obađu, da je taj jedan od najljepših položaja zemlje, i zbilja bi rekao da se ovdje priroda igrala, kad je svoje čudesno djelo na mahove stvarala.” I, upravo u toj igri između krša i drače, i beskrajnog plavetnila, priroda je Boku obdarila, ne samo neizmjernom ljepotom već i plodnim zemljištem za uzgoj mnogih biljaka.

Ponedjeljak, 30. studenog 2020.

14. izdanje u Srbiji "Vojvodina guitar fest"2020, međunarodno natjecanje "Dr. Jovan Jovičić" international  competition, održano je  online od  27.11. do 30.11., Kristina Miljenović više puta nagrađivana gitaristica  iz Kotora, osvojila je 2.nagradu u drugoj kategoriji. Natjecanje je održano u 4.starosnih kategorija, a sudionici su bili iz: Rumnjske, Bugarske, Srbije, Koreje i dr. Osvojila je mnoge nagrade i to:

"International guitar festival Rust"2020 Alirio Diaz-2. mjesto

„Guitar art festival "2019.-3.nagrada, 2020. - 4. mjesto.

Knjiga akademika Luka Paljetka i Momčila Popadića "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Akademik Paljetak u predgovoru ističe kako su balade i druge pjesme u knjizi 'naplavine sa žala sjećanja na nepovratne, nezaboravne, jedinstvene, slatkogorke zadarske studentske godine i dane', potreba da se ove stihove preda u poetski "zilbadone" hrvatske književnosti kao i zajednički i pojedinačni dokument tog vremena i društvenoga života u Zadru.

Ušli smo u vrijeme došašća, stoga evo nekoliko osnovnih informacija i zanimljivosti o ovom razdoblju crkvene godine

1. Koji je smisao došašća? Evo što nam kažu Opća načela o liturgijskoj godini i o kalendaru:

Nedjelja, 29. studenog 2020.

Došašće ili advent (lat.: "adventus" = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna).

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Katoličkoj crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

Subota, 28. studenog 2020.
Poštovani predsjedniče Nika,  uvaženi članovi Savjeta, dragi prijatelji,  
u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime od srca Vam čestitam najveći i najznačajniji praznik Albanaca - Dan zastave. 
U ovim izazovnim vremenima, neka bude kompas i vodilja za bolje sutra,  na dobrobit albanskoga naroda, a time  ujedno,  i na dobrobit medjunacionalnog i medjuvjerskog sklada multinacionalne Crne Gore. 
Srdačno, 
Zvonimir Deković, predsjednik  HNV-a

Stranice