Prvi box set "Diskobiografija" glazbene dive Gabi Novak

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 30. studenog 2020. - 7:55
Autor: 

Prvi box set glazbene dive Gabi Novak objavljen je pod nazivom "Diskobiografija", a ima i 23 pjesme objavljene prvi put. Bogato opremljeno izdanje sadrži šest CD-a na kojima je ukupno 116 originalnih pjesama nastalih od 1957., poput teme iz crtanog filma Benko Kremenko do "Sanjaj jedini", njene posljednje studijske pjesme objavljene 2019., izvijestili su u nedjelju iz diskografske kuće "Croatia Records".

Ono što čini posebnim i iznimno vrijednim to izdanje su i 23 pjesme koje se prvi put nalaze na nosačima zvuka, stoji u priopćenju.

"Diskobiografija" vol. 1, obuhvaća filmsku i jazz glazbu Gabi Novak, ali i njene pjesme izvedene na pop zabavnim festivalima.

Ideja autora kompilacije Siniše Škarice, dugogodišnjeg urednika "Jugotona" i "Croatia Recordsa", za tako opsežnim izdanjem stoji u njegovu predgovoru:

"Gabi Novak je središnja ličnost, zapravo ikona koja simbolizira povijest popularne glazbe kod nas, sve od kraja 50-ih do našeg doba; ona je ta koja je izvukla iz mene svu moju prirodu često mi i spočitavane akribije, i koja je, na kraju krajeva, uopće izazvala pomisao da možda u prvom redu pišući o njoj, izlažući njezinu diskobiografiju, zapravo izlažem u dobroj mjeri diskobiografiju ovdašnje zabavne glazbe."

Gabi Novak, dobitnica Porina za životno djelo, jedna od naših najnagrađivanijih pjevačica, dama čiji nas nježni i topli glas oduševljava već desetljećima, ostvarila je rijetko bogatu i uspješnu karijeru u povijesti popularne glazbe, ne samo našeg doba i prostora.

Gabina sklonost jazzu, kojeg u početku nije bila svjesna, zabilježena je davne 1961. izvedbom Gershwinove "A Foggy Day" uz glasoviti Zagrebački jazz kvartet. Tu su i filmske skladbe poput "Sretan put" i "Plave daljine" nastalih 1959. i 1960., snimke iz 2000-ih godina, zatim one nastale u pratnji njena sina, jazz pijanista Matije Dedića, te njene festivalske pjesme.

Sve to, kako je istaknuto, taj box set čini draguljem glazbene diskografije.

Gabi Novak nije zaslužila samo takvo diskografsko izdanje, nego i knjigu, a njen autor Siniša Škarica jednostavno ju je nazvao "Knjiga o Gabi". Isto tako, očekuje se i  Diskobiografiju vol. 2 s još 6 CD-a na kojima će se naći druge odabrane skladbe prve dame zabavne glazbe, kao i one koje se još nismo mogle čuti na nosačima zvuka.

(Hina)